Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem
formularz
W cieście francuskim możemy zapiec wszystko! Ale żeby zadowolić nasze kubki smakowe trzeba zadbać o odpowiednie połączenie ;)
0
3.1 / 31
W cieście francuskim możemy zapiec wszystko! Ale żeby zadowolić nasze kubki smakowe trzeba zadbać o odpowiednie połączenie ;)
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. ciasto francuskie
2 szt. pierś z kurczaka
1 łyżka papryka słodka
1 szczyp. sól, pieprz
300 g mrożony szpinak
80 g ser feta
2 szt. ząbek czosnku
1 opak. ogórki konserwowe krakus
1 szt. jajko roztrzepane
Przygotowanie
Szpinak rozmrażamy, podgrzewając go na patelni.
Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pokruszoną fetę. Smażymy chwilę, aż woda całkiem odparuje.
Ciasto francuskie dzielimy na pół.
Na środku każdego kawałka układamy po połowie szpinaku, a na nim pierś z kurczaka. Doprawiamy je solą, pieprzem i papryką.
Na wierzchu układamy przekrojone wzdłuż ogórki konserwowe Krakus.
Ciasto, które zostało po bokach, kroimy na cienkie paski. Zawijamy je na nadzienie tworząc warkocz.
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy około 25 minut w 190 stopniach.