Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem
formularz
W cieście francuskim możemy zapiec wszystko! Ale żeby zadowolić nasze kubki smakowe trzeba zadbać o odpowiednie połączenie ;)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1429
kcal
Białka
88
gram
Węglowodany
94
gram
Tłuszcze
63
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.1 / 31
W cieście francuskim możemy zapiec wszystko! Ale żeby zadowolić nasze kubki smakowe trzeba zadbać o odpowiednie połączenie ;)
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. ciasto francuskie
2 szt. pierś z kurczaka
1 łyżka papryka słodka
1 szczyp. sól, pieprz
300 g mrożony szpinak
80 g ser feta
2 szt. ząbek czosnku
1 opak. ogórki konserwowe krakus
1 szt. jajko roztrzepane
Przygotowanie
Szpinak rozmrażamy, podgrzewając go na patelni.
Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pokruszoną fetę. Smażymy chwilę, aż woda całkiem odparuje.
Ciasto francuskie dzielimy na pół.
Na środku każdego kawałka układamy po połowie szpinaku, a na nim pierś z kurczaka. Doprawiamy je solą, pieprzem i papryką.
Na wierzchu układamy przekrojone wzdłuż ogórki konserwowe Krakus.
Ciasto, które zostało po bokach, kroimy na cienkie paski. Zawijamy je na nadzienie tworząc warkocz.
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy około 25 minut w 190 stopniach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1429
kcal
Białka
88
gram
Węglowodany
94
gram
Tłuszcze
63
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.