Pierś w sosie teriyaki z makaronem ryżowym

m7

Szukasz pomysłu na szybki, a jednocześnie oryginalny obiad? Pierś w sosie teriyaki z makaronem ryżowym to strzał w dziesiątkę! Soczyste kawałki kurczaka w lekko słodkim, lekko słonym sosie inspirowanym kuchnią japońską świetnie łączą się z delikatnym makaronem ryżowym. To danie idealne na codzienny obiad, ale też na kolację ze znajomymi – wygląda efektownie, a robi się je naprawdę łatwo. Sprawdzi się zarówno dla fanów kuchni azjatyckiej, jak i tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
579
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Szukasz pomysłu na szybki, a jednocześnie oryginalny obiad? Pierś w sosie teriyaki z makaronem ryżowym to strzał w dziesiątkę! Soczyste kawałki kurczaka w lekko słodkim, lekko słonym sosie inspirowanym kuchnią japońską świetnie łączą się z delikatnym makaronem ryżowym. To danie idealne na codzienny obiad, ale też na kolację ze znajomymi – wygląda efektownie, a robi się je naprawdę łatwo. Sprawdzi się zarówno dla fanów kuchni azjatyckiej, jak i tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego.
13
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g pierś z kurczaka
200 g ryżowy makaron
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. imbir 3 cm
80 ml sos sojowy
2 łyżka miód
1 łyżka olej sezamowy
50 ml woda
1.50 łyżecz. skrobia ziemniaczana
1 łyżka olej roślinny
3 łyżka szczypiorek
2 łyżka sezam
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Pierś pokrój w kostkę, oprósz delikatnie solą i pieprzem.
Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw.
W miseczce wymieszaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, starty imbir i przeciśnięty czosnek.
Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny, wrzuć kurczaka i smaż 5–6 minut, aż lekko się zrumieni.
Wlej przygotowaną mieszankę sosu, duś na dużym ogniu 2–3 minuty.
Skrobię ziemniaczaną rozpuść w zimnej wodzie i wlej do sosu, mieszaj do uzyskania gęstej, błyszczącej konsystencji.
Dorzuć ugotowany makaron ryżowy, wymieszaj całość, aby sos dokładnie oblepił składniki.
Posyp całość prażonym sezamem i świeżym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
579
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.