Pierś w sosie teriyaki z makaronem ryżowym

m7
Pierś w sosie teriyaki z makaronem ryżowym

1

0 / 0

Szukasz pomysłu na szybki, a jednocześnie oryginalny obiad? Pierś w sosie teriyaki z makaronem ryżowym to strzał w dziesiątkę! Soczyste kawałki kurczaka w lekko słodkim, lekko słonym sosie inspirowanym kuchnią japońską świetnie łączą się z delikatnym makaronem ryżowym. To danie idealne na codzienny obiad, ale też na kolację ze znajomymi – wygląda efektownie, a robi się je naprawdę łatwo. Sprawdzi się zarówno dla fanów kuchni azjatyckiej, jak i tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego.

13

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g pierś z kurczaka

200 g ryżowy makaron

2 szt. ząbki czosnku

1 szt. imbir 3 cm

80 ml sos sojowy

2 łyżka miód

1 łyżka olej sezamowy

50 ml woda

1.50 łyżecz. skrobia ziemniaczana

1 łyżka olej roślinny

3 łyżka szczypiorek

2 łyżka sezam

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Pierś pokrój w kostkę, oprósz delikatnie solą i pieprzem.

2

Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw.

3

W miseczce wymieszaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, starty imbir i przeciśnięty czosnek.

4

Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny, wrzuć kurczaka i smaż 5–6 minut, aż lekko się zrumieni.

5

Wlej przygotowaną mieszankę sosu, duś na dużym ogniu 2–3 minuty.

6

Skrobię ziemniaczaną rozpuść w zimnej wodzie i wlej do sosu, mieszaj do uzyskania gęstej, błyszczącej konsystencji.

7

Dorzuć ugotowany makaron ryżowy, wymieszaj całość, aby sos dokładnie oblepił składniki.

8

Posyp całość prażonym sezamem i świeżym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

579

kcal

Białka

36

gram

Węglowodany

70

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły