Pierś kurczaka z warzywami i kuskusem
m7
Pełnowartościowe danie dla kobiety w ciąży i nie tylko...
0
0 / 0
Pełnowartościowe danie dla kobiety w ciąży i nie tylko...
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. zioła prowansalskie
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól biała
1 łyżecz. sok z cytryny
1 szkl. groszek mrożony
1 szkl. kukurydza mrożona
1 szkl. kuskus
2.50 szkl. bulion warzywny
4 szt. filety z piersi kurczaka
1 szt. cebula
1 szt. marchew
1 szt. brokuły
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka sos sojowy
4 łyżka olej słonecznikowy
Przygotowanie
Filet opłukać, lekko rozgnieść, skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym. Zawinąć w folię i włożyć do piekarnika o temp. 180 stopni. Piec ok 30 minut. Pod koniec pieczenia odwinąć, aby wierzch się zrumienił.
w czasie pieczenia filetów warzywa umyć, oczyścić. Cebulę posiekać. Marchew pokroić w plasterki. Brokuły podzielić na małe różyczki. Warzywa blanszować przez 5 minut w osolonym wrzątku, osączyć, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodać kukurydzę i groszek, posypać ziołami i podsamżyć razem przez 5-6- minut, mieszając. Doprawić przeciśniętym czosnkiem, sosem sojowym i pieprzem.
kuskus zalać wrzącym bulionem, przykryć, odstawić do napęcznienia na 10 minut. Upieczony filet podawać z podsmażonymi warzywami i kuskusem.