Pierś kurczaka z warzywami i kuskusem

m7
Pierś kurczaka z warzywami i kuskusem

0

0 / 0

Pełnowartościowe danie dla kobiety w ciąży i nie tylko...

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. zioła prowansalskie

1 szcz. pieprz

1 szcz. sól biała

1 łyżeczka sok z cytryny

1 szkl. groszek mrożony

1 szkl. kukurydza mrożona

1 szkl. kuskus

2.50 szkl. bulion warzywny

4 szt. filety z piersi kurczaka

1 szt. cebula

1 szt. marchew

1 szt. brokuły

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżka sos sojowy

4 łyżka olej słonecznikowy

Przygotowanie


1

Filet opłukać, lekko rozgnieść, skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym. Zawinąć w folię i włożyć do piekarnika o temp. 180 stopni. Piec ok 30 minut. Pod koniec pieczenia odwinąć, aby wierzch się zrumienił.

2

w czasie pieczenia filetów warzywa umyć, oczyścić. Cebulę posiekać. Marchew pokroić w plasterki. Brokuły podzielić na małe różyczki. Warzywa blanszować przez 5 minut w osolonym wrzątku, osączyć, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodać kukurydzę i groszek, posypać ziołami i podsamżyć razem przez 5-6- minut, mieszając. Doprawić przeciśniętym czosnkiem, sosem sojowym i pieprzem.

3

kuskus zalać wrzącym bulionem, przykryć, odstawić do napęcznienia na 10 minut. Upieczony filet podawać z podsmażonymi warzywami i kuskusem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły