Pierś kurczaka w sosie śmietanowym
m7
Smaczny i lekki kurczak na obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
450
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smaczny i lekki kurczak na obiad.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
500 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. zioła prowansalskie
1 szczyp. jarzynka
1 szczyp. pieprz
2 szt. pierś kurczaka
2 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
4 łyżka olej
Przygotowanie
Piersi z kurczaka umyć i pokroić w zgrabne kwadraciki, średniej wielkości. Do garnka wlewać niewielka ilość oleju i na rozgrzany tłuszcz wrzucić mięso.
Gdy wszystkie kawałki się już 'zetną' to dodać sporą ilość ziół prowansalskich, trochę pieprzu i kucharka oraz 1 liść laurowy i 1 ziarenko ziela.
Gdy mięso zrobi się miękkie, wlać do niego śmietanę rozrobioną z mąka i gotować jeszcze przez 10 minut, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Podawać z ryżem i surówką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
450
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.