Pierś kurczaka w sosie śmietanowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierś kurczaka w sosie śmietanowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973086856.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczny i lekki kurczak na obiad.
0
0 / 0
Smaczny i lekki kurczak na obiad.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
500 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. zioła prowansalskie
1 szczyp. jarzynka
1 szczyp. pieprz
2 szt. pierś kurczaka
2 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
4 łyżka olej
Przygotowanie
1
Piersi z kurczaka umyć i pokroić w zgrabne kwadraciki, średniej wielkości. Do garnka wlewać niewielka ilość oleju i na rozgrzany tłuszcz wrzucić mięso.
2
Gdy wszystkie kawałki się już 'zetną' to dodać sporą ilość ziół prowansalskich, trochę pieprzu i kucharka oraz 1 liść laurowy i 1 ziarenko ziela.
3
Gdy mięso zrobi się miękkie, wlać do niego śmietanę rozrobioną z mąka i gotować jeszcze przez 10 minut, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Podawać z ryżem i surówką.