Pierś kaczki w curry i tymianku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierś kaczki w curry i tymianku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976183511.jpeg&w=3840&q=75)
doskonale komponuje się z warzywami gotowanymi na parze
0
0 / 0
doskonale komponuje się z warzywami gotowanymi na parze
6
Składniki
480 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
2 porcje
Składniki
150 bulion drobiowy
1 szczyp. tymianek
2 łyżecz. curry
1 łyżecz. sól
1 szt. kaczka cała
4 łyżka olej z pestek winogron
Przygotowanie
1
Pierś nacinamy na krzyż od strony skórki i nacieramy solą ziołową oraz tymiankiem. Olej mieszamy z curry, wkładamy pierś dokładnie smarując marynatą i odstawiamy na 12h. Po 6h pierś przewracamy w marynacie. Na suchą rozgrzaną patelnię kładziemy pierś skórką do dołu i smażymy na małym ogniu. Gdy skórka się zarumieni przewracamy na drugą stronę, zalewamy bulionem i dusimy do momentu wyparowania bulionu. Kaczka ma delikatny smak.