0

Składniki

30 Mililitrów
sok pomarańczowy
25 Mililitrów
rum
100 Mililitrów
bulion drobiowy
1 Szczypta
sól
1.5 Łyżeczki
cukier
1 Sztuka
Kaczka cała
0.5 Sztuki
Skórka z pomarańczy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Pierś kaczki nacinamy od strony skórki na krzyż, nacieramy solą, marynujemy w "Marynata pomarańczowa" i odstawiamy na lodówki najlepiej na kilkanaście godzin. Kilka godzin przed wyjęciem dolewamy jeszcze rum do marynaty i mieszamy. Na lekko rozgrzaną patelnię bez tłuszczu kładziemy pierś skórką do ognia i smażymy na małym ogniu tak aby się wytopił tłuszcz. Gdy skórka się zacznie rumienić pierś przewracamy i zalewamy marynatą oraz bulionem. Dolewamy jeszcze sok z pomarańczy i dusimy ok 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone skórki z połowy cytryny i dusimy dalej dodając cukier (może być cynamonowy). Gdy sos się skameralizuje pierś jest gotowa.

Opis

podawać z purre ziemniaczanym o smaku waniliowym

Podobne przepisy

Pierniczki

Średni Do 1 godz
Pierniczki

Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Łatwy Do 40 min
Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Średni Do 3 godz
Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym i bitą śmietaną.

Łatwy Do 40 min
Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym i bitą śmietaną.

Kutia

Średni Ponad 3 godz
Kutia

Makaron Rurki Kolorowe z wędzonym kurczakiem i pomarańczą

Trudny Do 40 min
Makaron Rurki Kolorowe z wędzonym kurczakiem i pomarańczą

Paluszki łososiem zawijane

Łatwy Do 40 min
Paluszki łososiem zawijane

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Średni Do 3 godz
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!