Pierś kaczki o smaku pomarańczowym

m7
Pierś kaczki o smaku pomarańczowym

0

0 / 0

podawać z purre ziemniaczanym o smaku waniliowym

7

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

30 sok pomarańczowy

25 rum

100 bulion drobiowy

1 szcz. sól

1.50 łyżeczka cukier

1 szt. kaczka cała

0.50 szt. skórka z pomarańczy

Przygotowanie


1

Pierś kaczki nacinamy od strony skórki na krzyż, nacieramy solą, marynujemy w "Marynata pomarańczowa" i odstawiamy na lodówki najlepiej na kilkanaście godzin. Kilka godzin przed wyjęciem dolewamy jeszcze rum do marynaty i mieszamy. Na lekko rozgrzaną patelnię bez tłuszczu kładziemy pierś skórką do ognia i smażymy na małym ogniu tak aby się wytopił tłuszcz. Gdy skórka się zacznie rumienić pierś przewracamy i zalewamy marynatą oraz bulionem. Dolewamy jeszcze sok z pomarańczy i dusimy ok 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone skórki z połowy cytryny i dusimy dalej dodając cukier (może być cynamonowy). Gdy sos się skameralizuje pierś jest gotowa.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły