Pierś kaczki o smaku pomarańczowym
m7
podawać z purre ziemniaczanym o smaku waniliowym
Wartości odżywcze na porcję
Energia
5125
kcal
Białka
286
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
421
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
podawać z purre ziemniaczanym o smaku waniliowym
7
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
30 sok pomarańczowy
25 rum
100 bulion drobiowy
1 szczyp. sól
1.50 łyżecz. cukier
1 szt. kaczka cała
0.50 szt. skórka z pomarańczy
Przygotowanie
Pierś kaczki nacinamy od strony skórki na krzyż, nacieramy solą, marynujemy w "Marynata pomarańczowa" i odstawiamy na lodówki najlepiej na kilkanaście godzin. Kilka godzin przed wyjęciem dolewamy jeszcze rum do marynaty i mieszamy. Na lekko rozgrzaną patelnię bez tłuszczu kładziemy pierś skórką do ognia i smażymy na małym ogniu tak aby się wytopił tłuszcz. Gdy skórka się zacznie rumienić pierś przewracamy i zalewamy marynatą oraz bulionem. Dolewamy jeszcze sok z pomarańczy i dusimy ok 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone skórki z połowy cytryny i dusimy dalej dodając cukier (może być cynamonowy). Gdy sos się skameralizuje pierś jest gotowa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
5125
kcal
Białka
286
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
421
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.