0

Składniki

30 Mililitrów
sok pomarańczowy
25 Mililitrów
rum
100 Mililitrów
bulion drobiowy
1 Szczypta
sól
1.5 Łyżeczki
cukier
1 Sztuka
Kaczka cała
0.5 Sztuki
Skórka z pomarańczy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Pierś kaczki nacinamy od strony skórki na krzyż, nacieramy solą, marynujemy w "Marynata pomarańczowa" i odstawiamy na lodówki najlepiej na kilkanaście godzin. Kilka godzin przed wyjęciem dolewamy jeszcze rum do marynaty i mieszamy. Na lekko rozgrzaną patelnię bez tłuszczu kładziemy pierś skórką do ognia i smażymy na małym ogniu tak aby się wytopił tłuszcz. Gdy skórka się zacznie rumienić pierś przewracamy i zalewamy marynatą oraz bulionem. Dolewamy jeszcze sok z pomarańczy i dusimy ok 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone skórki z połowy cytryny i dusimy dalej dodając cukier (może być cynamonowy). Gdy sos się skameralizuje pierś jest gotowa.

Opis

podawać z purre ziemniaczanym o smaku waniliowym

Podobne przepisy

Makiełki

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makiełki

Faworki

Przepis
Średni Do 40 min
Faworki

Pierniczki

Przepis
Średni Do 1 godz
Pierniczki

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Przepis
Średni Do 3 godz
Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Marynowane kozaki

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Marynowane kozaki

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!