Pierś indyka w sosie grzybowym z makaronem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
blogerzydlalubelli
![Pierś indyka w sosie grzybowym z makaronem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974392163.jpeg&w=3840&q=75)
Pierś z indyka w sosie z dodatkiem makaronu to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
0
0 / 0
Pierś z indyka w sosie z dodatkiem makaronu to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g pierś z indyka
300 g grzyby leśne
150 śmietanka 18%
400 g makaron lubella wstążki długie
1 łyżka olej
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Grzyby oczyścić, pokroić i podgotować w wodzie przez ok. 5 min.
Następnie przelać przez sitko i ostudzić.
Pierś z indyka umyć i pokroić w kostkę, a następnie przyprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, włożyć mięso z indyka i smażyć je przez około 5 minut do zrumienienia.
Na drugiej patelni rozgrzać masło i dodać grzyby.
Smażyć je przez ok. 5 min. Doprawić odrobiną soli i pieprzu.
Dodać do grzybów śmietankę i gotować sos na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
Podsmażonego indyka dodać do grzybów i jeszcze przez chwilę razem gotować. Jeśli trzeba to jeszcze doprawić solą i pieprzem.
Na talerze wyłożyć gorący makaron i sos grzybowy z indykiem.