0

Składniki

0.5 Kilograma
1 Sztuka
Jajko kurze całe
2 Łyżki
masło
375 Mililitrów
Wrząca woda
0.5 Łyżeczki
sól, pieprz
500 Gramów
Płuca wieprzowe
1 Sztuka
cebula
300 Gramów
ingridient
Sos słodko-kwaśny Łowicz
2 Łyżki
olej
Kalorie dla 1 porcji
101-200 kc
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Przygotować farsz: Płuca wyczyścić i umyć. Gotować do miękkości. Odsączyć z wody i wystudzić. Pokroić w cząstki, zmielić lub bardzo drobno posiekać w rozdrabniaczu. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać płucka. Podsmażyć, doprawić lekko solą i pieprzem.Zdjąć z ognia. Dodać sos słodko- kwaśny Łowicz. Ostudzić.
  2. Zrobić ciasto na pierogi. Mąkę, jajko, 1 łyżkę masła i sól zalać wrzącą wodą. Wymieszać łyżką i chwilę odczekać. Zagnieść i odstawić na 5 minut by odpoczęło. Wałkować i wycinać koła o średnicy ok 9 cm. Na środek każdego wykładać 1 łyżeczkę farszu i zlepić brzegi koła u góry. Dolepić ciasto z obu stron ku górze, tworząc sakiewkę.
  3. Pierogi ułożyć w parowarze. Gotować ok 20 minut. Gotowe podawać z roztopionym masłem.

Opis

Ciekawe połączenie smaków w pierogu. Farsz z płucek wieprzowych idealnie pasuje do potrawy jaką są pierogi. Dodanie do farszu sosu słodko-kwaśnego Łowicz dodało mu charakteru i bardzo dobrze się z nimi komponuje, dzięki czemu powstało naprawdę smaczne danie. Dodatkowo pierożki polecam zrobić na parze. Można je zrobić i skleić również tradycyjnie.

Podobne przepisy

Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Makaron z warzywami i kurczakiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makaron z warzywami i kurczakiem

Placuszki serowo makaronowe z sosem pieczarkowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Placuszki serowo makaronowe z sosem pieczarkowym

Polędwiczki duszone w cydrze

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Polędwiczki duszone w cydrze

Stek wołowy z kaszą gryczaną

Przepis
Łatwy Do 40 min
Stek wołowy z kaszą gryczaną

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Mousaka z bakłażanem i ziemniakami w sosie beszamelowym

Przepis
Średni Do 2 godz
Mousaka z bakłażanem i ziemniakami w sosie beszamelowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!