Pierożki na parze z płuckami w sosie słodko-kwaśnym
MonikaSotnik
Ciekawe połączenie smaków w pierogu. Farsz z płucek wieprzowych idealnie pasuje do potrawy jaką są pierogi. Dodanie do farszu sosu słodko-kwaśnego Łowicz dodało mu charakteru i bardzo dobrze się z nimi komponuje, dzięki czemu powstało naprawdę smaczne danie. Dodatkowo pierożki polecam zrobić na parze. Można je zrobić i skleić również tradycyjnie.
1
0 / 0
Ciekawe połączenie smaków w pierogu. Farsz z płucek wieprzowych idealnie pasuje do potrawy jaką są pierogi. Dodanie do farszu sosu słodko-kwaśnego Łowicz dodało mu charakteru i bardzo dobrze się z nimi komponuje, dzięki czemu powstało naprawdę smaczne danie. Dodatkowo pierożki polecam zrobić na parze. Można je zrobić i skleić również tradycyjnie.
9
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
0.50 kg mąka lubella puszysta luksusowa
1 szt. jajko kurze całe
2 łyżka masło
375 wrząca woda
0.50 łyżecz. sól, pieprz
500 g płuca wieprzowe
1 szt. cebula
300 g sos słodko-kwaśny łowicz
2 łyżka olej
Przygotowanie
Przygotować farsz: Płuca wyczyścić i umyć. Gotować do miękkości. Odsączyć z wody i wystudzić. Pokroić w cząstki, zmielić lub bardzo drobno posiekać w rozdrabniaczu. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać płucka. Podsmażyć, doprawić lekko solą i pieprzem.Zdjąć z ognia. Dodać sos słodko- kwaśny Łowicz. Ostudzić.
Zrobić ciasto na pierogi. Mąkę, jajko, 1 łyżkę masła i sól zalać wrzącą wodą. Wymieszać łyżką i chwilę odczekać. Zagnieść i odstawić na 5 minut by odpoczęło. Wałkować i wycinać koła o średnicy ok 9 cm. Na środek każdego wykładać 1 łyżeczkę farszu i zlepić brzegi koła u góry. Dolepić ciasto z obu stron ku górze, tworząc sakiewkę.
Pierogi ułożyć w parowarze. Gotować ok 20 minut. Gotowe podawać z roztopionym masłem.