Pierożki na parze z płuckami w sosie słodko-kwaśnym

MonikaSotnik
Pierożki na parze z płuckami w sosie słodko-kwaśnym

1

0 / 0

Ciekawe połączenie smaków w pierogu. Farsz z płucek wieprzowych idealnie pasuje do potrawy jaką są pierogi. Dodanie do farszu sosu słodko-kwaśnego Łowicz dodało mu charakteru i bardzo dobrze się z nimi komponuje, dzięki czemu powstało naprawdę smaczne danie. Dodatkowo pierożki polecam zrobić na parze. Można je zrobić i skleić również tradycyjnie.

9

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

0.50 kg mąka lubella puszysta luksusowa

1 szt. jajko kurze całe

2 łyżka masło

375 wrząca woda

0.50 łyżecz. sól, pieprz

500 g płuca wieprzowe

1 szt. cebula

300 g sos słodko-kwaśny łowicz

2 łyżka olej

Przygotowanie


1

Przygotować farsz: Płuca wyczyścić i umyć. Gotować do miękkości. Odsączyć z wody i wystudzić. Pokroić w cząstki, zmielić lub bardzo drobno posiekać w rozdrabniaczu. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać płucka. Podsmażyć, doprawić lekko solą i pieprzem.Zdjąć z ognia. Dodać sos słodko- kwaśny Łowicz. Ostudzić.

2

Zrobić ciasto na pierogi. Mąkę, jajko, 1 łyżkę masła i sól zalać wrzącą wodą. Wymieszać łyżką i chwilę odczekać. Zagnieść i odstawić na 5 minut by odpoczęło. Wałkować i wycinać koła o średnicy ok 9 cm. Na środek każdego wykładać 1 łyżeczkę farszu i zlepić brzegi koła u góry. Dolepić ciasto z obu stron ku górze, tworząc sakiewkę.

3

Pierogi ułożyć w parowarze. Gotować ok 20 minut. Gotowe podawać z roztopionym masłem.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły