Pierożki dim sum z krewetkami

EkspertOdKuchni
Pierożki dim sum z krewetkami

0

0 / 0

Pierożki dim sum z krewetkami to popularne danie kuchni chińskiej, które składa się z delikatnego ciasta i wyrazistego farszu z krewetek. To świetna propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie orientalne smaki. Pierożki dim sum z krewetkami będą idealne na obiad, kolację lub jako przekąska na przyjęciu. Jeśli chcesz poczuć się jak w Chinach i cieszyć się aromatycznym jedzeniem, koniecznie spróbuj tego dania!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

250 g mąka pszenna lubella

120 wrząca woda

1 łyżka olej roślinny

300 g krewetki

0.50 szkl. kiełki bambusowe

2 szt. ząbek czosnku

1 łyżka sos sojowy

1 łyżeczka pasta z krewetek do sosu

1 łyżeczka cukier

1 łyżka olej sezamowy

0.25 szkl. posiekana kolendra

1 szt. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Przesiej mąkę do miski. Wlej wrzącą wodę i wymieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Wyrób ciasto na stolnicy, aż będzie gładkie i elastyczne. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.

2

W międzyczasie przygotuj farsz. W blenderze lub robocie kuchennym z mielącym nożem zmiel krewetki na drobny miąższ. Przenieś do miski i wymieszaj z kiełkami bambusa, czosnkiem, sosem sojowym, pastą z krewetek (jeśli jej używasz), cukrem, olejem sezamowym, kolendrą, solą i pieprzem.

3

Podziel ciasto na 16 kawałków i rozwałkuj na cienkie placuszki. Nałóż łyżkę farszu na środek każdego placuszka i zlep brzegi, tworząc pierożki w kształcie sakiewki.

4

Ugotuj pierożki na parze przez 8-10 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.

5

Podaj gorące pierożki z sosem sojowym i kolendrą. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły