Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

lubella
Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

1

3.2 / 6

Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to świetny pomysł na tradycyjny obiad w nieco nowoczesnym wydaniu. Posiadasz podstawowe umiejętności kucharskie i wolną godzinę? Skorzystaj z naszego przepisu!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g mąka lubella puszysta poznańska

4 szczyp. sól

250 wrząca woda

100 g szpinak baby

100 g pomidor cherry

200 g ser ricotta

1 łyżka olej słonecznikowy

10 g masło

1 szt. ząbek czosnku

1 pęcz. świeża bazylia

2 szczyp. sól, pieprz

100 g suszone pomidory w zalewie

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Mąkę dopraw solą i zalej wrzącą wodą, za pomocą łyżki wymieszaj ciasto.

2

Następnie zagnieć ciasto i odstaw je pod przykryciem na 20 minut, aż wystygnie.

3

Posiekaj czosnek i szpinak.

4

Na maśle podsmaż przez 4 minuty posiekany czosnek wraz ze szpinakiem.

5

Drobno posiekaj suszone pomidory.

6

Do pomidorów dodaj ricottę oraz wystudzony szpinak z patelni i dopraw dla smaku solą i pieprzem.

7

Ciasto za pomocą wałka rozwałkuj na cienką płachtę.

8

Przy użyciu szklanki wytnij kółka z ciasta.

9

Kółka nafaszeruj farszem i ulep pierogi.

10

Następnie wrzucaj je partiami do osolonej wody i gotuj każdą przez 3 minuty.

11

Przesmaż na oliwie pomidory cherry z bazylią i udekoruj nimi pierogi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły