Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
lubella
Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to świetny pomysł na tradycyjny obiad w nieco nowoczesnym wydaniu. Posiadasz podstawowe umiejętności kucharskie i wolną godzinę? Skorzystaj z naszego przepisu!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
564
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.2 / 6
Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to świetny pomysł na tradycyjny obiad w nieco nowoczesnym wydaniu. Posiadasz podstawowe umiejętności kucharskie i wolną godzinę? Skorzystaj z naszego przepisu!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g mąka lubella puszysta poznańska
4 szczyp. sól
250 wrząca woda
100 g szpinak baby
100 g pomidor cherry
200 g ser ricotta
1 łyżka olej słonecznikowy
10 g masło
1 szt. ząbek czosnku
1 pęcz. świeża bazylia
2 szczyp. sól, pieprz
100 g suszone pomidory w zalewie
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Mąkę dopraw solą i zalej wrzącą wodą, za pomocą łyżki wymieszaj ciasto.
Następnie zagnieć ciasto i odstaw je pod przykryciem na 20 minut, aż wystygnie.
Posiekaj czosnek i szpinak.
Na maśle podsmaż przez 4 minuty posiekany czosnek wraz ze szpinakiem.
Drobno posiekaj suszone pomidory.
Do pomidorów dodaj ricottę oraz wystudzony szpinak z patelni i dopraw dla smaku solą i pieprzem.
Ciasto za pomocą wałka rozwałkuj na cienką płachtę.
Przy użyciu szklanki wytnij kółka z ciasta.
Kółka nafaszeruj farszem i ulep pierogi.
Następnie wrzucaj je partiami do osolonej wody i gotuj każdą przez 3 minuty.
Przesmaż na oliwie pomidory cherry z bazylią i udekoruj nimi pierogi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
564
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.