Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

lubella
Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Średnia 3.2 / 6

Oceń!

Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to świetny pomysł na tradycyjny obiad w nieco nowoczesnym wydaniu. Posiadasz podstawowe umiejętności kucharskie i wolną godzinę? Skorzystaj z naszego przepisu!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g mąka lubella puszysta poznańska

4 szczyp. sól

250 wrząca woda

100 g szpinak baby

100 g pomidor cherry

200 g ser ricotta

1 łyżka olej słonecznikowy

10 g masło

1 szt. ząbek czosnku

1 pęcz. świeża bazylia

2 szczyp. sól, pieprz

100 g suszone pomidory w zalewie

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


Mąkę dopraw solą i zalej wrzącą wodą, za pomocą łyżki wymieszaj ciasto.

Krok 1

Następnie zagnieć ciasto i odstaw je pod przykryciem na 20 minut, aż wystygnie.

Krok 2

Posiekaj czosnek i szpinak.

Krok 3

Na maśle podsmaż przez 4 minuty posiekany czosnek wraz ze szpinakiem.

Krok 4

Drobno posiekaj suszone pomidory.

Krok 5

Do pomidorów dodaj ricottę oraz wystudzony szpinak z patelni i dopraw dla smaku solą i pieprzem.

Krok 6

Ciasto za pomocą wałka rozwałkuj na cienką płachtę.

Krok 7

Przy użyciu szklanki wytnij kółka z ciasta.

Krok 8

Kółka nafaszeruj farszem i ulep pierogi.

Krok 9

Następnie wrzucaj je partiami do osolonej wody i gotuj każdą przez 3 minuty.

Krok 10

Przesmaż na oliwie pomidory cherry z bazylią i udekoruj nimi pierogi.

Krok 11

Wartości odżywcze na porcję


Energia

564

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

56

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły