Pierogi ze śliwkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierogi ze śliwkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974103605.jpeg&w=3840&q=75)
warto zrobić,polecam
0
0 / 0
warto zrobić,polecam
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
3 porcje
Składniki
1 kg śliwki
1 szczyp. sól
3 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. woda
1 szt. cukier waniliowy
Przygotowanie
1
szklankę mąki zaparzamy szklanką gorącej wody.Lekko przestudzamy po czym dosypujemy pozostałą mąkę i sól.Dolewamy tyle ciepłej wody aby powstało jędrne niezbyt sztywne ciasto.
2
Ciasto wałkujemy dość cienko i wykrawamy szklanką kółka.Na każdy krążek nakładamy ćwiartkę śliwki i wsypujemy odrobinę cukru waniliowego.Zlepiamy brzegi.
3
Gotujemy we wrzącej wodzie około 3-5 minut od wypłynięcia.Podajemy polane sokiem.