Pierogi z ziemniakami i serem

eluchap
Pierogi z ziemniakami i serem

1

0 / 0

Smacznego

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 łyżecz. sól

350 g mąka pszenna tortowa

500 g ser twarogowy

500 g ziemniaki

2 szt. cebula

0.50 szkl. woda

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek wlać do niego niewielką ilość gorącej wody wymieszać.

2

Szybko zagnieść ciasto , dodając stopniowo taką ilość wody , aby otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.

3

Ciasto podzielić na 2 części.

4

Jedną część przykryć czystą ściereczką.

5

Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.

6

Wycisnąć krążki za pomocą szklanki.

7

Na każdy krążek nałożyć łyżkę nadzienia składać na pół, starannie skleić.

8

Zagotować wodę z solą.

9

Na wrzącą wodę delikatnie wkładać pierog.

10

Przykryć poczekać aż woda ponownie się zagotuje.

11

Zmniejszyć ogień, delikatnie zamieszać.

12

Gdy pierogi wypłyną gotować odkryte jeszcze przez 2-3 minuty.

13

Nadzienie:

14

Ziemniaki obrać ugotować przemielić przez maszynkę, dodać twaróg i drobno posiekaną i podsmażoną cebulę.

15

Doprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać

Wartości odżywcze na porcję


Energia

362

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

60

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły