Pierogi z ziemniakami i serem
eluchap
Smacznego
Wartości odżywcze na porcję
Energia
362
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Smacznego
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 łyżecz. sól
350 g mąka pszenna tortowa
500 g ser twarogowy
500 g ziemniaki
2 szt. cebula
0.50 szkl. woda
Przygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek wlać do niego niewielką ilość gorącej wody wymieszać.
Szybko zagnieść ciasto , dodając stopniowo taką ilość wody , aby otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.
Ciasto podzielić na 2 części.
Jedną część przykryć czystą ściereczką.
Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
Wycisnąć krążki za pomocą szklanki.
Na każdy krążek nałożyć łyżkę nadzienia składać na pół, starannie skleić.
Zagotować wodę z solą.
Na wrzącą wodę delikatnie wkładać pierog.
Przykryć poczekać aż woda ponownie się zagotuje.
Zmniejszyć ogień, delikatnie zamieszać.
Gdy pierogi wypłyną gotować odkryte jeszcze przez 2-3 minuty.
Nadzienie:
Ziemniaki obrać ugotować przemielić przez maszynkę, dodać twaróg i drobno posiekaną i podsmażoną cebulę.
Doprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać
Wartości odżywcze na porcję
Energia
362
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.