Pierogi z ziemniakami i serem

eluchap
Pierogi z ziemniakami i serem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Smacznego

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 łyżecz. sól

350 g mąka pszenna tortowa

500 g ser twarogowy

500 g ziemniaki

2 szt. cebula

0.50 szkl. woda

Przygotowanie


Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek wlać do niego niewielką ilość gorącej wody wymieszać.

Szybko zagnieść ciasto , dodając stopniowo taką ilość wody , aby otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.

Ciasto podzielić na 2 części.

Jedną część przykryć czystą ściereczką.

Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.

Wycisnąć krążki za pomocą szklanki.

Na każdy krążek nałożyć łyżkę nadzienia składać na pół, starannie skleić.

Zagotować wodę z solą.

Na wrzącą wodę delikatnie wkładać pierog.

Przykryć poczekać aż woda ponownie się zagotuje.

Zmniejszyć ogień, delikatnie zamieszać.

Gdy pierogi wypłyną gotować odkryte jeszcze przez 2-3 minuty.

Nadzienie:

Ziemniaki obrać ugotować przemielić przez maszynkę, dodać twaróg i drobno posiekaną i podsmażoną cebulę.

Doprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać

Wartości odżywcze na porcję


Energia

362

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

60

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły