Pierogi z ziemniakami i białym serem
Just Plants
Pierogi z ziemniakami i białym serem to idealny wybór na święta Bożego Narodzenia lub rodzinny obiad. Doskonale komponują się ze śmietaną, smażoną cebulką lub świeżymi ziołami. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników polskiej kuchni i bezmięsnych potraw. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
126
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pierogi z ziemniakami i białym serem to idealny wybór na święta Bożego Narodzenia lub rodzinny obiad. Doskonale komponują się ze śmietaną, smażoną cebulką lub świeżymi ziołami. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników polskiej kuchni i bezmięsnych potraw. Życzymy smacznego!
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
2 szkl. mąka
1 szkl. tymbark just plants owies
4 łyżka olej
2 łyżka sól
1 szczyp. pieprz
0.50 kg ziemniaki
250 g ser biały
1 szt. cebula
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i ubijamy tłuczkiem. Kiedy ostygną, łączymy z twarogiem i podsmażoną, pokrojoną w kostkę cebulką. Masę najlepiej wyrobić ręką. Przyprawiamy solą i pieprzem.
1 szklankę Tymbark Just Plants Owies podgrzewamy w rondelku do momentu wrzenia. Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy sól (1 łyżeczkę) i 2 łyżeczki oleju i gorący Tymbark Just Plants Owies. Mieszamy drewnianą łyżką, po czym energicznie zagniatamy, tak aby ciasto było jędrne.
Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kółka szklanką.
Na każde kółko wykładamy łyżeczkę masę, zwilżamy brzegi wodą i zlepiamy pierogi.
Gotujemy we wrzącej wodzie z odrobiną oleju przez 2-3 minuty po tym, jak pierogi wypłyną na wierzch.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
126
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.