Pierogi z truskawkami

EkspertOdKuchni
Pierogi z truskawkami

0

0 / 0

Pierogi z truskawkami to idealna propozycja dla osób, które kochają połączenie słodyczy i delikatności w jednym daniu. Smak truskawek doskonale komponuje się z konsystencją ciasta pierogowego, co z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Pierogi z truskawkami możesz podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji. Możesz je serwować z dodatkiem śmietany, cukru pudru, czekolady lub sosu truskawkowego dla podbicia smaku. Życzymy smacznego!

5

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g lubella mąka poznańska

700 g truskawki

100 woda

1 szcz. sól

100 g cukier

Przygotowanie


1

Na stolnicę przesypujemy przez sito mąkę, robimy w niej dziurę i dodajemy szczyptę soli oraz odrobinę ciepłej wody.

2

Całość zagniatamy ciasto do momentu, aż ciasto będzie elastyczne (czynność z dolewaniem wody można powtórzyć). Odstawiamy ciasto na około 20 minut.

3

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i wrzucamy je do blendera. Do truskawek wsypujemy cukier i blendujemy na jednolitą masę.

4

Gdy ciasto jest gotowe, rozwałkujemy je na cienki placek i za pomocą szklanki wykrawamy kółka.

5

Na środek kółka kładziemy farsz z truskawek i zamykamy pieroga. Krawędzie można przygnieść widelcem.

6

Pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody i po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy je jeszcze ok. 2-3 minuty.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły