Pierogi z truskawkami
EkspertOdKuchni
Pierogi z truskawkami to idealna propozycja dla osób, które kochają połączenie słodyczy i delikatności w jednym daniu. Smak truskawek doskonale komponuje się z konsystencją ciasta pierogowego, co z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Pierogi z truskawkami możesz podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji. Możesz je serwować z dodatkiem śmietany, cukru pudru, czekolady lub sosu truskawkowego dla podbicia smaku. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
653
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
142
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pierogi z truskawkami to idealna propozycja dla osób, które kochają połączenie słodyczy i delikatności w jednym daniu. Smak truskawek doskonale komponuje się z konsystencją ciasta pierogowego, co z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Pierogi z truskawkami możesz podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji. Możesz je serwować z dodatkiem śmietany, cukru pudru, czekolady lub sosu truskawkowego dla podbicia smaku. Życzymy smacznego!
5
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g lubella mąka poznańska
700 g truskawki
100 woda
1 szczyp. sól
100 g cukier
Przygotowanie
Na stolnicę przesypujemy przez sito mąkę, robimy w niej dziurę i dodajemy szczyptę soli oraz odrobinę ciepłej wody.
Całość zagniatamy ciasto do momentu, aż ciasto będzie elastyczne (czynność z dolewaniem wody można powtórzyć). Odstawiamy ciasto na około 20 minut.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i wrzucamy je do blendera. Do truskawek wsypujemy cukier i blendujemy na jednolitą masę.
Gdy ciasto jest gotowe, rozwałkujemy je na cienki placek i za pomocą szklanki wykrawamy kółka.
Na środek kółka kładziemy farsz z truskawek i zamykamy pieroga. Krawędzie można przygnieść widelcem.
Pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody i po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy je jeszcze ok. 2-3 minuty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
653
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
142
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.