Pierogi z truskawkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierogi z truskawkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974103210.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczne, letnie pierożki.
0
0 / 0
Smaczne, letnie pierożki.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
2 porcje
Składniki
1500 woda
0
1 szczyp. sól
100 g truskawki
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szt. jajko
2 łyżka cukier
Przygotowanie
1
Mąkę rozsypać na stolnicy, albo do miski. Do środka wlać jajko, stopniowo mieszając dodając wody, tyle ile zabierze ciasto, żeby nie było zbyt rzadkie.
2
Wyrabiać ciasto przez jakieś 10 minut. Potem rozwałkować, wycinać krążki(szklanką, kubeczkiem) i do każdego wkładać małą truskawkę, albo połówkę dużej.
3
Wrzucać na osoloną i gotującą się wodę i gotować przez kilka minut do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze słodką śmietaną i cukrem.