0

Składniki

1500 Mililitrów
woda
0 Mililitrów
śmietana 36%
1 Szczypta
sól
100 Gramów
truskawki
2 Szklanki
mąka
1 Sztuka
jajko
2 Łyżki
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę rozsypać na stolnicy, albo do miski. Do środka wlać jajko, stopniowo mieszając dodając wody, tyle ile zabierze ciasto, żeby nie było zbyt rzadkie.
  2. Wyrabiać ciasto przez jakieś 10 minut. Potem rozwałkować, wycinać krążki(szklanką, kubeczkiem) i do każdego wkładać małą truskawkę, albo połówkę dużej.
  3. Wrzucać na osoloną i gotującą się wodę i gotować przez kilka minut do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze słodką śmietaną i cukrem.

Opis

Smaczne, letnie pierożki.

Podobne przepisy

Indyjskie Bhaji

Średni Do 40 min.

Kolorowe świdry z owocami i sosem karmelowym

Łatwy Do 40 min.

Naleśniki waniliowe ze skórką pomarańczową

Łatwy Do 40 min.

Pita z grillowanym kurczakiem

Łatwy Do 1 godz.

Pizza

Łatwy Do 1 godz.

Cannelloni z groszkiem

Średni Do 1 godz.

Ciasto z kalarepą i szpinakiem

Średni Do 1 godz.

Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Łatwy Do 3 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!