Pierogi z truskawkami
m7
0
0 / 0
Smaczne, letnie pierożki.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
2 porcje
Składniki
1500 woda
0
1 szcz. sól
100 g truskawki
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szt. jajko
2 łyżka cukier
Przygotowanie
1
Mąkę rozsypać na stolnicy, albo do miski. Do środka wlać jajko, stopniowo mieszając dodając wody, tyle ile zabierze ciasto, żeby nie było zbyt rzadkie.
2
Wyrabiać ciasto przez jakieś 10 minut. Potem rozwałkować, wycinać krążki(szklanką, kubeczkiem) i do każdego wkładać małą truskawkę, albo połówkę dużej.
3
Wrzucać na osoloną i gotującą się wodę i gotować przez kilka minut do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze słodką śmietaną i cukrem.