Pierogi z truskawkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierogi z truskawkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975975861.jpeg&w=3840&q=75)
Nikt się im nie oprze.
0
0 / 0
Nikt się im nie oprze.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
0.25 szkl. woda
0.25 l śmietana
1 szt. jaja kurze całe
60 dag. truskawki
40 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
6 dag. cukier
Przygotowanie
1
Truskawki umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem.
2
Z podanych składników zagnieść wolne ciasto. Każdą część ciasta wałkować niezbyt grubo, wykrawać specjalną foremką pierogi, nakładać na środek truskawki, krążki składać na pół, dokładnie zlepiać brzegi pierogów.
3
Pierogi wkładać partiami do wrzącej i osolonej wody, zamieszać, nakryć, gotować 3 minuty. Wybierać łyżką cedzakową, podawać polane śmietaną i posypane cukrem.