Pierogi z truskawkami

m7
Pierogi z truskawkami

0

0 / 0

Lekki obiad lub podwieczorek, idealny na upalne, letnie dni.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

100 śmietana

0.50 kg truskawki

1 szcz. sól

3 łyżeczka cukier

300 g mąka pszenna

1 szkl. ciepła woda

Przygotowanie


1

Mąkę mieszamy z solą, robimy wgłębienie.

2

Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy ciasto, uważając, by nie było zbyt wiotkie.

3

Następnie odstawiamy je pod przykryciem na pół godziny, aby "odpoczęło".

4

Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy.

5

Ciasto wałkujemy na cienki placek, wycinamy szklanką koła.

6

Na każde kółeczko ciasta nakładamy jedną truskawkę i sklejamy brzegi.

7

Pierogi gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody, ok. 3 min. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

8

Śmietankę mieszamy z cukrem, polewamy gotowe pierogi i podajemy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły