Pierogi z truskawkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierogi z truskawkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974243029.jpeg&w=3840&q=75)
Lekki obiad lub podwieczorek, idealny na upalne, letnie dni.
0
0 / 0
Lekki obiad lub podwieczorek, idealny na upalne, letnie dni.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
100 śmietana
0.50 kg truskawki
1 szczyp. sól
3 łyżecz. cukier
300 g mąka pszenna
1 szkl. ciepła woda
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z solą, robimy wgłębienie.
Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy ciasto, uważając, by nie było zbyt wiotkie.
Następnie odstawiamy je pod przykryciem na pół godziny, aby "odpoczęło".
Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy.
Ciasto wałkujemy na cienki placek, wycinamy szklanką koła.
Na każde kółeczko ciasta nakładamy jedną truskawkę i sklejamy brzegi.
Pierogi gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody, ok. 3 min. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Śmietankę mieszamy z cukrem, polewamy gotowe pierogi i podajemy.