Pierogi z truskawkami

m7
Pierogi z truskawkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Lekki obiad lub podwieczorek, idealny na upalne, letnie dni.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

100 śmietana

0.50 kg truskawki

1 szczyp. sól

3 łyżecz. cukier

300 g mąka pszenna

1 szkl. ciepła woda

Przygotowanie


Mąkę mieszamy z solą, robimy wgłębienie.

Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy ciasto, uważając, by nie było zbyt wiotkie.

Następnie odstawiamy je pod przykryciem na pół godziny, aby "odpoczęło".

Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy.

Ciasto wałkujemy na cienki placek, wycinamy szklanką koła.

Na każde kółeczko ciasta nakładamy jedną truskawkę i sklejamy brzegi.

Pierogi gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody, ok. 3 min. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Śmietankę mieszamy z cukrem, polewamy gotowe pierogi i podajemy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

483

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

90

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły