Pierogi z truskawkami
m7
Lekki obiad lub podwieczorek, idealny na upalne, letnie dni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
483
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
90
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Lekki obiad lub podwieczorek, idealny na upalne, letnie dni.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
100 śmietana
0.50 kg truskawki
1 szczyp. sól
3 łyżecz. cukier
300 g mąka pszenna
1 szkl. ciepła woda
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z solą, robimy wgłębienie.
Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy ciasto, uważając, by nie było zbyt wiotkie.
Następnie odstawiamy je pod przykryciem na pół godziny, aby "odpoczęło".
Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy.
Ciasto wałkujemy na cienki placek, wycinamy szklanką koła.
Na każde kółeczko ciasta nakładamy jedną truskawkę i sklejamy brzegi.
Pierogi gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody, ok. 3 min. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Śmietankę mieszamy z cukrem, polewamy gotowe pierogi i podajemy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
483
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
90
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.