Pierogi z suszonymi śliwkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierogi z suszonymi śliwkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976906190.jpeg&w=3840&q=75)
Wymyślne i smaczne ,a po prostu inne.
0
0 / 0
Wymyślne i smaczne ,a po prostu inne.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 łyżecz. sól
1 szt. jaja kurze całe
1 łyżka cukier
2 łyżka masło
30 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
40 dag. śliwki suszone
10 dag. rodzynki
Przygotowanie
Śliwki z rodzynkami zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc.
Następnego dnia gotujemy w wodzie z namaczania i odcedzamy na druszlaku.
Posypujemy cukrem i rozcieramy na gładka masę. Z maki ,jajka i 2 szklanek wody wyrabiamy ciasto.Wałkujemy cienko na oprószonej maka stolnicy i wycinamy szklanka kółka.
Na każdym kładziemy porcje farszu i sklejamy dokładnie.
Gotujemy w osolonej wodzie i gotujemy do momentu wypłynięcia na jej powierzchnie .
Wyjmujemy i po chwili rumienimy na roztopionym maśle na patelni lub jak ktoś woli polewamy masełkiem roztopionym.