0

Składniki

1 Dekagram
500 Mililitrów
ciepła woda
50 Mililitrów
olej
1 Kilogram
mięso mielone wieprzowo-wołowe
1 Szczypta
sól, pieprz
0.5 Szklanki
bułka tarta
1 Szklanka
woda
1 Sztuka
cebula
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Z mąki, wody i oleju wyrabiamy cisto, odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.
  2. Na środek kółka z ciasta nakładamy farsz i sklejamy brzegi pieroga. Gotujemy około 4-5 minut na wolnym ogniu od momentu kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię garnka.
  3. Szklanką wykrawamy kołka, z których będziemy lepić pierogi.
  4. Z mielonego mięsa, bułki tartej wody, i zeszklonej cebuli wyrabiamy farsz, doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
  5. Rozwałkowujemy cienko ciasto.

Opis

Nigdy nie robiłem pierogów, ponieważ uważałem, że to bardzo trudne i czasochłonne zajęcie, a ja lubię gotować dobre, ale szybkie w przygotowaniu i mało skomplikowane potrawy. Po raz pierwszy próbowałem lepić pierogi kilka lat temu, odwiedziłem wtedy moją ciotkę, która zaplanowała pierogi na mój przyjazd, skleiłem wtedy zgodnie z jej instrukcją kilka pierogów i na tym koniec. Do czasu... kilka miesięcy temu rozmawiałem z moim znajomym, który jest zawodowym kucharzem, "sprzedał" mi swój patent na pierogi z surowym mielonym mięsem. Pomyślałem wtedy czemu nie, mięsa nie trzeba gotować, studzić, mielić wystarczy kupić dobre mielone mięso, doprawić i po godzinie wcinać pyszne domowe pierogi. Nawet klejenie nie okazało się takie straszne, jak przypuszczałem. Szybko, prosto i smacznie.

Podobne przepisy

Klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami

Łatwy Do 1 godz
Klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami

Kotleciki rybne z sosem koperkowym

Łatwy Do 40 min
Kotleciki rybne z sosem koperkowym

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Łatwy Do 40 min
Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Pierogi z kapustą i mięsem

Średni Do 1 godz
Pierogi z kapustą i mięsem

Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem

Średni Do 1 godz
Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Średni Do 1,5 godz
Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Łatwy Do 40 min
Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Łatwy Do 3 godz
Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!