Pierogi z surowym mięsem mielonym

bartek
Pierogi z surowym mięsem mielonym

0

3.5 / 16

Nigdy nie robiłem pierogów, ponieważ uważałem, że to bardzo trudne i czasochłonne zajęcie, a ja lubię gotować dobre, ale szybkie w przygotowaniu i mało skomplikowane potrawy. Po raz pierwszy próbowałem lepić pierogi kilka lat temu, odwiedziłem wtedy moją ciotkę, która zaplanowała pierogi na mój przyjazd, skleiłem wtedy zgodnie z jej instrukcją kilka pierogów i na tym koniec. Do czasu... kilka miesięcy temu rozmawiałem z moim znajomym, który jest zawodowym kucharzem, "sprzedał" mi swój patent na pierogi z surowym mielonym mięsem. Pomyślałem wtedy czemu nie, mięsa nie trzeba gotować, studzić, mielić wystarczy kupić dobre mielone mięso, doprawić i po godzinie wcinać pyszne domowe pierogi. Nawet klejenie nie okazało się takie straszne, jak przypuszczałem. Szybko, prosto i smacznie.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

500 ciepła woda

50 olej

1 kg mięso mielone wołowo-wieprzowe

1 szcz. sól, pieprz

0.50 szkl. bułka tarta

1 szkl. woda

1 szt. cebula

1 dek. mąka lubella

Przygotowanie


1

Z mąki, wody i oleju wyrabiamy cisto, odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.

2

Na środek kółka z ciasta nakładamy farsz i sklejamy brzegi pieroga. Gotujemy około 4-5 minut na wolnym ogniu od momentu kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię garnka.

3

Szklanką wykrawamy kołka, z których będziemy lepić pierogi.

4

Z mielonego mięsa, bułki tartej wody, i zeszklonej cebuli wyrabiamy farsz, doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

5

Rozwałkowujemy cienko ciasto.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły