Pierogi z soczewicą i pieczarkami oraz suszonymi pomidorami
kontakt_2
Pierogi z soczewicą, pieczarkami i suszonymi pomidorami to znakomity pomysł na urozmaicenie świątecznego menu. Pierogi z pełnym aromatu farszem sprawdzą się także bez okazji.
0
0 / 0
Pierogi z soczewicą, pieczarkami i suszonymi pomidorami to znakomity pomysł na urozmaicenie świątecznego menu. Pierogi z pełnym aromatu farszem sprawdzą się także bez okazji.
16
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
350 g mąka pszenna
1 szt. jajko
0.30 szkl. ciepła woda
2 łyżka olej
100 g zielona soczewica
1 szt. cebula
8 szt. pomidory suszone
200 g pieczarki
2 łyżka olej
1 łyżka sos sojowy
0.50 łyżeczka suszony majeranek
0.50 łyżeczka suszony lubczyk
0.50 łyżeczka papryka słodka mielona
2 łyżka natka pietruszki
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
Przygotowanie
Soczewicę gotujemy do miękkości, w podwójnej ilości wody (około 40 minut).
Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy, by odpoczęło.
Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju wraz ze startymi na grubych oczkach pieczarkami. Następnie dusimy, aż odparujemy całą woda.
Ugotowaną soczewicę mieszamy z pieczarkami i pokrojonymi suszonymi pomidorami, sosem sojowym i przyprawami.
Jeśli trzeba, farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki.
Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.
Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy kilka minut do miękkości ciasta.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ketchupem.