Pierogi z soczewicą i pieczarkami oraz suszonymi pomidorami

kontakt_2
Pierogi z soczewicą i pieczarkami oraz suszonymi pomidorami

0

0 / 0

Pierogi z soczewicą, pieczarkami i suszonymi pomidorami to znakomity pomysł na urozmaicenie świątecznego menu. Pierogi z pełnym aromatu farszem sprawdzą się także bez okazji.

16

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

350 g mąka pszenna

1 szt. jajko

0.30 szkl. ciepła woda

2 łyżka olej

100 g zielona soczewica

1 szt. cebula

8 szt. pomidory suszone

200 g pieczarki

2 łyżka olej

1 łyżka sos sojowy

0.50 łyżecz. suszony majeranek

0.50 łyżecz. suszony lubczyk

0.50 łyżecz. papryka słodka mielona

2 łyżka natka pietruszki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

Przygotowanie


1

Soczewicę gotujemy do miękkości, w podwójnej ilości wody (około 40 minut).

2

Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

3

Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy, by odpoczęło.

4

Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju wraz ze startymi na grubych oczkach pieczarkami. Następnie dusimy, aż odparujemy całą woda.

5

Ugotowaną soczewicę mieszamy z pieczarkami i pokrojonymi suszonymi pomidorami, sosem sojowym i przyprawami.

6

Jeśli trzeba, farsz doprawiamy solą i pieprzem.

7

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki.

8

Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.

9

Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy kilka minut do miękkości ciasta.

10

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ketchupem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

571

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

81

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły