1

Składniki

1 Kilogram
mąka Lubella Puszysta poznańska
1 Szczypta
Pieprz, sól do smaku
500 Gramów
mięso wieprzowe
1 Gram
jaja kurze całe
300 Gramów
Soczewica
1.5 Szklanki
ciepła woda
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
ząbek czosnku
1 Sztuka
cebula
3 Łyżki
olej
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Soczewicę gotujemy do miękkości około 40 minut, następnie odcedzamy i miksujemy.
  2. Mięso pokrojone w małe kawałki dusimy na patelni, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa.
  3. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy do soczewicy i zmielonego mięsa, doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem. Dodajemy jajko i wyrabiamy na jednolitą masę.
  4. Z mąki, jajka i wody wyrabiamy ciasto na pierogi.
  5. Dzielimy na części i cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy koła. Na każde z nich nakładamy łyżeczkę farszu. Starannie zaklejamy brzegi.
  6. Gotujemy przez ok. 5 minut (od wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.
  7. Pierogi podajemy na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane ze skwarkami.

Opis

Pyszne mięsne pierogi z soczewicą.

Podobne przepisy

Klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami

Łatwy Do 1 godz
Klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami

Ravioli z wołowiną w sosie własnym

Średni Do 3 godz
Ravioli z wołowiną w sosie własnym

Gnocchi w sosie pomidorowym

Łatwy Do 40 min
Gnocchi w sosie pomidorowym

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Łatwy Do 40 min
Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Kotleciki z młodej kapusty

Łatwy Do 1 godz
Kotleciki z młodej kapusty

Kulki mięsne

Średni Do 1 godz
Kulki mięsne

Pasztet z cukinii

Łatwy Do 40 min
Pasztet z cukinii

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!