Pierogi z soczewicą i mięsem
m7
Pierogi z soczewicą i mięsem to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany, skwarków lub karmelizowanej cebulki. Połączenie delikatnego ciasta z aromatycznym farszem na bazie soczewicy i wieprzowiny to świetna propozycja dla każdego, kto ceni sobie pełne smaku i sycące dania. Smacznego!
1
5 / 1
Pierogi z soczewicą i mięsem to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany, skwarków lub karmelizowanej cebulki. Połączenie delikatnego ciasta z aromatycznym farszem na bazie soczewicy i wieprzowiny to świetna propozycja dla każdego, kto ceni sobie pełne smaku i sycące dania. Smacznego!
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg mąka lubella puszysta poznańska
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
500 g mięso wieprzowe
1 g jaja kurze całe
300 g soczewica
1.50 szkl. ciepła woda
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. cebula
3 łyżka olej
Przygotowanie
Soczewicę ugotować do miękkości około 40 minut, następnie odcedzić i zmiksować.
Mięso pokrojone w małe kawałki dusić na patelni. Wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa.
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju, dodać do soczewicy i zmielonego mięsa. Doprawić czosnkiem, solą, pieprzem. Dodać jajko i wyrobić na jednolitą masę.
Z mąki, jajka i wody wyrobić ciasto na pierogi.
Ciasto podzielić na części i cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać koła. Na każde z nich nakładać łyżeczkę farszu. Starannie zaklejać brzegi.
Gotować przez ok. 5 minut (od wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.
Pierogi podawać na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane ze skwarkami.