Pierogi z soczewicą i mięsem

m7
Pierogi z soczewicą i mięsem

1

5 / 1

Pierogi z soczewicą i mięsem to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany, skwarków lub karmelizowanej cebulki. Połączenie delikatnego ciasta z aromatycznym farszem na bazie soczewicy i wieprzowiny to świetna propozycja dla każdego, kto ceni sobie pełne smaku i sycące dania. Smacznego!

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg mąka lubella puszysta poznańska

1 szcz. pieprz, sól do smaku

500 g mięso wieprzowe

1 g jaja kurze całe

300 g soczewica

1.50 szkl. ciepła woda

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. ząbek czosnku

1 szt. cebula

3 łyżka olej

Przygotowanie


1

Soczewicę ugotować do miękkości około 40 minut, następnie odcedzić i zmiksować.

2

Mięso pokrojone w małe kawałki dusić na patelni. Wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa.

3

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju, dodać do soczewicy i zmielonego mięsa. Doprawić czosnkiem, solą, pieprzem. Dodać jajko i wyrobić na jednolitą masę.

4

Z mąki, jajka i wody wyrobić ciasto na pierogi.

5

Ciasto podzielić na części i cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać koła. Na każde z nich nakładać łyżeczkę farszu. Starannie zaklejać brzegi.

6

Gotować przez ok. 5 minut (od wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.

7

Pierogi podawać na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane ze skwarkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły