Pierogi z soczewicą i mięsem

m7
Pierogi z soczewicą i mięsem

2

5 / 1

Pierogi z soczewicą i mięsem to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany, skwarków lub karmelizowanej cebulki. Połączenie delikatnego ciasta z aromatycznym farszem na bazie soczewicy i wieprzowiny to świetna propozycja dla każdego, kto ceni sobie pełne smaku i sycące dania. Smacznego!

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg mąka lubella puszysta poznańska

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

500 g mięso wieprzowe

1 g jaja kurze całe

300 g soczewica

1.50 szkl. ciepła woda

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. ząbek czosnku

1 szt. cebula

3 łyżka olej

Przygotowanie


1

Soczewicę ugotować do miękkości około 40 minut, następnie odcedzić i zmiksować.

2

Mięso pokrojone w małe kawałki dusić na patelni. Wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa.

3

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju, dodać do soczewicy i zmielonego mięsa. Doprawić czosnkiem, solą, pieprzem. Dodać jajko i wyrobić na jednolitą masę.

4

Z mąki, jajka i wody wyrobić ciasto na pierogi.

5

Ciasto podzielić na części i cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać koła. Na każde z nich nakładać łyżeczkę farszu. Starannie zaklejać brzegi.

6

Gotować przez ok. 5 minut (od wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.

7

Pierogi podawać na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane ze skwarkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

572

kcal

Białka

31

gram

Węglowodany

86

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły