Example thumb
1

Składniki

1 Kilogram
Mąka Lubella Puszysta poznańska
1 Szczypta
Pieprz, sól do smaku
500 Gramów
mięso wieprzowe
1 Gram
jaja kurze całe
300 Gramów
Soczewica
1.5 Szklanki
Ciepła woda
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
ząbek czosnku
1 Sztuka
cebula
3 Łyżki
olej
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Soczewicę gotujemy do miękkości około 40 minut, następnie odcedzamy i miksujemy.
  2. Mięso pokrojone w małe kawałki dusimy na patelni, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa.
  3. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy do soczewicy i zmielonego mięsa, doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem. Dodajemy jajko i wyrabiamy na jednolitą masę.
  4. Z mąki, jajka i wody wyrabiamy ciasto na pierogi.
  5. Dzielimy na części i cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy koła. Na każde z nich nakładamy łyżeczkę farszu. Starannie zaklejamy brzegi.
  6. Gotujemy przez ok. 5 minut (od wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.
  7. Pierogi podajemy na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane ze skwarkami.

Opis

Pyszne mięsne pierogi z soczewicą.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!