Pierogi z sezonowymi czereśniami

m7
Pierogi z sezonowymi czereśniami

0

0 / 0

Czereśnie bardzo lubię .Te ,które użyłam do pierogów były od mojej cioci .Są to tzw,szklanki. Bardzo słodkie i pyszne w każdej postaci.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

100 śmietana

1 kg czereśnie

2 szcz. sól

4 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. woda

1 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

3 łyżka mąka pszenna tortowa

5 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Z mąki ,wody,soli i łyżki oleju zagniatamy ciasto .

2

Wałkujemy niezbyt cienkie placki .

3

Wykrawamy szklankę koła .

4

Na każdy nakładamy 3 -4 czereśnie obtoczone wcześniej w mące.

5

Sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnie .

6

Można podawać polane śmietaną i posypane cukrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły