Pierogi z sezonowymi czereśniami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierogi z sezonowymi czereśniami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974151107.jpeg&w=3840&q=75)
Czereśnie bardzo lubię .Te ,które użyłam do pierogów były od mojej cioci .Są to tzw,szklanki. Bardzo słodkie i pyszne w każdej postaci.
0
0 / 0
Czereśnie bardzo lubię .Te ,które użyłam do pierogów były od mojej cioci .Są to tzw,szklanki. Bardzo słodkie i pyszne w każdej postaci.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
100 śmietana
1 kg czereśnie
2 szczyp. sól
4 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. woda
1 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
3 łyżka mąka pszenna tortowa
5 łyżka cukier
Przygotowanie
Z mąki ,wody,soli i łyżki oleju zagniatamy ciasto .
Wałkujemy niezbyt cienkie placki .
Wykrawamy szklankę koła .
Na każdy nakładamy 3 -4 czereśnie obtoczone wcześniej w mące.
Sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnie .
Można podawać polane śmietaną i posypane cukrem.