Pierogi z serem "palce lizać"
zubd
Pyszna propozycja pierogów na słodko z serem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
59
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszna propozycja pierogów na słodko z serem.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
50 porcji
Składniki
0.50 kg mąka lubella puszysta
2 szt. żółtko jaja kurzego
0.50 szkl. ciepła woda
0.50 kg ser biały
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
0.50 szkl. cukier
Przygotowanie
Z mąki 2 żółtek i ciepłej wody zagnieść ciasto na pierogi.
Przygotować nadzienie: ser rozgnieść z jajkiem, cukrem waniliowym i cukrem zwykłym, aż powstanie jednolita masa.
Ciasto na pierogi rozwałkować, wycinać krążki, nakładać nadzienie serowe i zlepiać pierożki.
Pierogi gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie, przez ok. 5 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi podawać z roztopionym masłem, udekorować listkami bazylii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
59
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.