Pierogi z serem
kontakt_1
To danie kochają Polacy i cudzoziemcy. Pierogi to kulinarna wizytówka polski. Ta potrwa przybyła do nas dzięki duchownemu Jackowi Odrowążowi, który zachwycił się pierogami podczas pobytu w Kijowie w XII wieku. Nadzienia pierogów mają cały wachlarz smaków, ale jednym z najbardziej tradycyjnych są te z serem twarogowym. Koniecznie spróbuj pierogów w opcji “na słodko”!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
429
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
To danie kochają Polacy i cudzoziemcy. Pierogi to kulinarna wizytówka polski. Ta potrwa przybyła do nas dzięki duchownemu Jackowi Odrowążowi, który zachwycił się pierogami podczas pobytu w Kijowie w XII wieku. Nadzienia pierogów mają cały wachlarz smaków, ale jednym z najbardziej tradycyjnych są te z serem twarogowym. Koniecznie spróbuj pierogów w opcji “na słodko”!
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna
250 g ciepła woda
1 szt. jajko
15 olej
250 g twaróg mielony
1 szt. żółtko
70 g cukier
Przygotowanie
Twaróg wraz z cukrem i żółtkiem miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy.
Z mąki, wody, jajka i oleju wyrabiamy ciasto na stolnicy.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. i szklanką wykrawamy krążki.
Na każdym kawałku wykrojonego ciasta układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładnie brzegi.
Pierogi wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Pierogi podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
429
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.