Pierogi z serem

kontakt_1
Pierogi z serem

1

0 / 0

To danie kochają Polacy i cudzoziemcy. Pierogi to kulinarna wizytówka polski. Ta potrwa przybyła do nas dzięki duchownemu Jackowi Odrowążowi, który zachwycił się pierogami podczas pobytu w Kijowie w XII wieku. Nadzienia pierogów mają cały wachlarz smaków, ale jednym z najbardziej tradycyjnych są te z serem twarogowym. Koniecznie spróbuj pierogów w opcji “na słodko”!

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

500 g mąka pszenna

250 g ciepła woda

1 szt. jajko

15 olej

250 g twaróg mielony

1 szt. żółtko

70 g cukier

Przygotowanie


1

Twaróg wraz z cukrem i żółtkiem miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy.

2

Z mąki, wody, jajka i oleju wyrabiamy ciasto na stolnicy.

3

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. i szklanką wykrawamy krążki.

4

Na każdym kawałku wykrojonego ciasta układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładnie brzegi.

5

Pierogi wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

6

Pierogi podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

429

kcal

Białka

18

gram

Węglowodany

73

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły