Pierogi z serem
m7
pierogi na słodko
Wartości odżywcze na porcję
Energia
183
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
pierogi na słodko
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
400 woda
200 śmietana 12%
1 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
1 kg twaróg półtłusty
1 łyżecz. sól
100 g cukier
2 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka cukier
Przygotowanie
Z mąki, wody i soli zagniatamy ciasto.
Wałkujemy na cienki placek, wycinamy krążki.
Na kółka nakładamy masę serową i dokładnie zlepiamy brzegi.
Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiną oleju.
Wrzucamy pierogi na wrzątek i gotujemy od wypłynięcia około 5 minut.
Wykładamy pierogi łyżką cedzakową.
Układamy pierogi na talerzu i polewamy śmietaną rozmieszaną z cukrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
183
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.