Pierogi z serem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierogi z serem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976184973.jpeg&w=3840&q=75)
pierogi na słodko
0
0 / 0
pierogi na słodko
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
30 porcji
Składniki
400 woda
200 śmietana 12%
1 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
1 kg twaróg półtłusty
1 łyżecz. sól
100 g cukier
2 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka cukier
Przygotowanie
1
Z mąki, wody i soli zagniatamy ciasto.
2
Wałkujemy na cienki placek, wycinamy krążki.
3
Na kółka nakładamy masę serową i dokładnie zlepiamy brzegi.
4
Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiną oleju.
5
Wrzucamy pierogi na wrzątek i gotujemy od wypłynięcia około 5 minut.
6
Wykładamy pierogi łyżką cedzakową.
7
Układamy pierogi na talerzu i polewamy śmietaną rozmieszaną z cukrem.