Pierogi z płuckami

m7
Pierogi z płuckami

0

0 / 0

Uwielbiam je! Do farszu można też dodać kaszę gryczaną lub kapustę.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

50 olej

0.50 l ciepła woda

1 szczyp. sól, pieprz

1 szt. bułka czerstwa

1 szt. cebula

2 szt. jaja kurze całe

75 dag. płuca wieprzowe

5 dag. smalec

1 dag. mąka lubella

Przygotowanie


1

Podroby gotujemy do miękkości około 60 minut, następnie odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa.

2

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy do podrobów, doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem. Dodajemy jajko oraz namoczoną i odciśniętą bułkę, wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.

3

Z mąki, jajka i wody wyrabiamy ciasto na pierogi.

4

Dzielimy na części i cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy koła. Na każde z nich nakładamy łyżeczkę farszu. Starannie zaklejamy brzegi.

5

Gotujemy przez ok. 5 minut (od wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.

6

Pierogi podajemy na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane ze skwarkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

332

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

10

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły