Pierogi z płuckami

m7
Pierogi z płuckami

0

0 / 0

Uwielbiam je! Do farszu można też dodać kaszę gryczaną lub kapustę.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

50 olej

0.50 l ciepła woda

1 szcz. sól, pieprz

1 szt. bułka czerstwa

1 szt. cebula

2 szt. jaja kurze całe

75 dek. płuca wieprzowe

5 dek. smalec

1 dek. mąka lubella

Przygotowanie


1

Podroby gotujemy do miękkości około 60 minut, następnie odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa.

2

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy do podrobów, doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem. Dodajemy jajko oraz namoczoną i odciśniętą bułkę, wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.

3

Z mąki, jajka i wody wyrabiamy ciasto na pierogi.

4

Dzielimy na części i cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy koła. Na każde z nich nakładamy łyżeczkę farszu. Starannie zaklejamy brzegi.

5

Gotujemy przez ok. 5 minut (od wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.

6

Pierogi podajemy na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane ze skwarkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły