Pierogi z płuckami
m7
Uwielbiam je! Do farszu można też dodać kaszę gryczaną lub kapustę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
332
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Uwielbiam je! Do farszu można też dodać kaszę gryczaną lub kapustę.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
50 olej
0.50 l ciepła woda
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. bułka czerstwa
1 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
75 dag. płuca wieprzowe
5 dag. smalec
1 dag. mąka lubella
Przygotowanie
Podroby gotujemy do miękkości około 60 minut, następnie odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa.
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy do podrobów, doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem. Dodajemy jajko oraz namoczoną i odciśniętą bułkę, wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.
Z mąki, jajka i wody wyrabiamy ciasto na pierogi.
Dzielimy na części i cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy koła. Na każde z nich nakładamy łyżeczkę farszu. Starannie zaklejamy brzegi.
Gotujemy przez ok. 5 minut (od wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.
Pierogi podajemy na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane ze skwarkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
332
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.