Pierogi z płuckami
m7
Uwielbiam je! Do farszu można też dodać kaszę gryczaną lub kapustę.
0
0 / 0
Uwielbiam je! Do farszu można też dodać kaszę gryczaną lub kapustę.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
50 olej
0.50 l ciepła woda
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. bułka czerstwa
1 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
75 dag. płuca wieprzowe
5 dag. smalec
1 dag. mąka lubella
Przygotowanie
Podroby gotujemy do miękkości około 60 minut, następnie odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa.
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy do podrobów, doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem. Dodajemy jajko oraz namoczoną i odciśniętą bułkę, wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.
Z mąki, jajka i wody wyrabiamy ciasto na pierogi.
Dzielimy na części i cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy koła. Na każde z nich nakładamy łyżeczkę farszu. Starannie zaklejamy brzegi.
Gotujemy przez ok. 5 minut (od wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.
Pierogi podajemy na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane ze skwarkami.