Pierogi z pasztetówką i grzybami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierogi z pasztetówką i grzybami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974827910.jpeg&w=3840&q=75)
Ponieważ była w domu wiejska pasztetowa, której nikt nie chciał...
0
0 / 0
Ponieważ była w domu wiejska pasztetowa, której nikt nie chciał...
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz
50 g grzyby suszone
3 szkl. mąka pszenna tortowa
0.25 szkl. mleko uht 3,2%
2 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
1 łyżka olej sojowy
20 dag. boczek wędzony
0.50 kg szynka wiejska
Przygotowanie
Wędzonkę drobno pokroić i wysmażyć, na tym tłuszczu zeszklić cebulę. Grzyby obgotować i odcedzić. Zmiksować w rozdrabniaczu wszystko razem: grzyby, cebulę, wędzonkę, pasztetówkę. Doprawić sola i pieprzem i wymieszać z jednym surowym jajkiem. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, jajko, ciepłe mleko i olej. Wyrobić dobrze ciasto na pierogi. Rozwałkować i szklanką powycinać koła. Nakładać farsz, lepić, gotować około 3-4 minuty od wypłynięcia. Smacznego