Pierogi z pasztetówką i grzybami
m7
Ponieważ była w domu wiejska pasztetowa, której nikt nie chciał...
0
0 / 0
Ponieważ była w domu wiejska pasztetowa, której nikt nie chciał...
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szcz. sól
2 szcz. pieprz
50 g grzyby suszone
3 szkl. mąka pszenna tortowa
0.25 szkl. mleko uht 3,2%
2 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
1 łyżka olej sojowy
20 dek. boczek wędzony
0.50 kg szynka wiejska
Przygotowanie
Wędzonkę drobno pokroić i wysmażyć, na tym tłuszczu zeszklić cebulę. Grzyby obgotować i odcedzić. Zmiksować w rozdrabniaczu wszystko razem: grzyby, cebulę, wędzonkę, pasztetówkę. Doprawić sola i pieprzem i wymieszać z jednym surowym jajkiem. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, jajko, ciepłe mleko i olej. Wyrobić dobrze ciasto na pierogi. Rozwałkować i szklanką powycinać koła. Nakładać farsz, lepić, gotować około 3-4 minuty od wypłynięcia. Smacznego