Pierogi z owocami
m7
1
0 / 0
0
Zgodnie z obietnicą - coś dla dziec choć nie tylkoi:)
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
2 porcje
Składniki
0.50 kg owoce
1 łyżeczka cukier
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
0.50 szkl. woda
1 szt. jaja kurze całe
1 łyżka olej
2 łyżka śmietana 18%
1 łyżka masło
Przygotowanie
1
W sporym rondlu gotujemy lekko osoloną wodę.
2
Z podanych składników zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowyjemy je cienko i dzielimy nożem na kwadraty lub wykrawamy krążki kubkiem.
3
Na środku każdego kawałka kładziemy nadzienie z owoców i składamy po przekątnej lub na pół.
4
Starannie sklejamy brzegi, żeby farsz nie wypłynął.
5
Gotowe pierogi wrzucaamy (po kilka naraz) na wrzącą wodę, mieszamy, by nie przywarły do dna i w chwilę po wypłynięciu wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek