Pierogi z owocami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierogi z owocami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975246922.jpeg&w=3840&q=75)
Zgodnie z obietnicą - coś dla dziec choć nie tylkoi:)
1
0 / 0
Zgodnie z obietnicą - coś dla dziec choć nie tylkoi:)
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
0.50 kg owoce
1 łyżecz. cukier
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
0.50 szkl. woda
1 szt. jaja kurze całe
1 łyżka olej
2 łyżka śmietana 18%
1 łyżka masło
Przygotowanie
W sporym rondlu gotujemy lekko osoloną wodę.
Z podanych składników zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowyjemy je cienko i dzielimy nożem na kwadraty lub wykrawamy krążki kubkiem.
Na środku każdego kawałka kładziemy nadzienie z owoców i składamy po przekątnej lub na pół.
Starannie sklejamy brzegi, żeby farsz nie wypłynął.
Gotowe pierogi wrzucaamy (po kilka naraz) na wrzącą wodę, mieszamy, by nie przywarły do dna i w chwilę po wypłynięciu wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek