Pierogi z mięsem lub płuckami
m7
Smaczne pierogi dla każdego.
0
0 / 0
Smaczne pierogi dla każdego.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 mleko uht 3,2%
5 szczyp. sól, pieprz
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. bułka
1 szt. cebula
2 łyżka olej słonecznikowy
40 dag. mąka pszenna tortowa
45 dag. mięso wieprzowe
Przygotowanie
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu. Ugotowane mięso lub płucka zemleć w maszynce, dodać wcześniej wymoczoną w mleku i odciśniętą bułkę oraz zeszkloną cebulkę. Farsz doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z mąki, jajka, soli i letniej wody zagnieść ciasto pierogowe. Rozwałkować je dość cienko i wykrawać z niego kółka.
Na środek każdego z nich nakładać farsz i zlepiać pierogi.
Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Gdy wypłyną na wierzch wyławiać łyżką cedzakową na durszlak.
Następnie podsmażać na rozgrzanym na patelni tłuszczu.