Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Pierogi z makiem to typowo wigilijne danie, na które czekamy cały rok. Delikatne ciasto, pyszny farsz z maku i bakalii, całość daje wyjątkowy smak. O to, by nie marnować jedzenia, staramy się dbać przez cały rok, nie tylko przy okazji świąt. Przede wszystkim nie robimy dużo jedzenia, każdy wie ile jest w stanie zjeść, po co przygotowywać nad wyrost. Jeśli coś zostanie, to mrozimy lub przetwarzamy jeśli jest taka możliwość. Bardzo chętnie dzielimy się też z bliskimi oraz osobami potrzebującymi. Jest coraz więcej miejsc, gdzie można oddać jedzenie, które się nie zmarnuje, a sprawi ogromną radość osobom potrzebującym.
Składniki na ciasto: |
|||
2 | Szklanki | ||
![]() |
|||
200 | Mililitrów |
Zimna woda
|
|
1 | Łyżeczka |
sól
|
|
Składniki na farsz: |
|||
100 | Gramów |
Mak mielony
|
|
1 | Szklanka |
mleko UHT 3,2%
|
|
2 | Łyżki |
miód
|
|
1 | Łyżka |
masło
|
|
100 | Gramów |
Orzechy włoskie posiekane
|
|
1 | Sztuka |
żółtko jaja kurzego
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |