Pierogi z makiem

katarzyna.mon
Pierogi z makiem

0

0 / 0

Pierogi z makiem to typowo wigilijne danie, na które czekamy cały rok. Delikatne ciasto, pyszny farsz z maku i bakalii, całość daje wyjątkowy smak. O to, by nie marnować jedzenia, staramy się dbać przez cały rok, nie tylko przy okazji świąt. Przede wszystkim nie robimy dużo jedzenia, każdy wie ile jest w stanie zjeść, po co przygotowywać nad wyrost. Jeśli coś zostanie, to mrozimy lub przetwarzamy jeśli jest taka możliwość. Bardzo chętnie dzielimy się też z bliskimi oraz osobami potrzebującymi. Jest coraz więcej miejsc, gdzie można oddać jedzenie, które się nie zmarnuje, a sprawi ogromną radość osobom potrzebującym.

9

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

2 szkl. mąka lubella puszysta poznańska

200 zimna woda

1 łyżecz. sól

100 g mak mielony

1 szkl. mleko uht 3,2%

2 łyżka miód

1 łyżka masło

100 g orzechy włoskie posiekane

1 szt. żółtko jaja kurzego

Przygotowanie


1

Przygotowujemy farsz. Mleko zagotować. Do gotującego się mleka dodać mak i gotować 30 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać miód, masło i posiekane orzechy. Ostudzić i dodać żółtko. Wymieszać.

2

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wodę. Wymieszać, a następnie wyrabiać ciasto przez około 10 minut.

3

Porcjami, cienko wałkować ciasto. Średniej wielkości szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką farsz i zlepić brzegi. Należy dobrze skleić pierogi, żeby farsz nie wypłynął podczas gotowania.

4

W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Pierogi wrzucać na gotującą się wodę. Wyjąć po wypłynięciu na powierzchnię.

5

Pierogi podajemy na ciepło, polane miodem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

108

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

13

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły