Pierogi z makiem
katarzyna.mon
Pierogi z makiem to typowo wigilijne danie, na które czekamy cały rok. Delikatne ciasto, pyszny farsz z maku i bakalii, całość daje wyjątkowy smak. O to, by nie marnować jedzenia, staramy się dbać przez cały rok, nie tylko przy okazji świąt. Przede wszystkim nie robimy dużo jedzenia, każdy wie ile jest w stanie zjeść, po co przygotowywać nad wyrost. Jeśli coś zostanie, to mrozimy lub przetwarzamy jeśli jest taka możliwość. Bardzo chętnie dzielimy się też z bliskimi oraz osobami potrzebującymi. Jest coraz więcej miejsc, gdzie można oddać jedzenie, które się nie zmarnuje, a sprawi ogromną radość osobom potrzebującym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
108
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pierogi z makiem to typowo wigilijne danie, na które czekamy cały rok. Delikatne ciasto, pyszny farsz z maku i bakalii, całość daje wyjątkowy smak. O to, by nie marnować jedzenia, staramy się dbać przez cały rok, nie tylko przy okazji świąt. Przede wszystkim nie robimy dużo jedzenia, każdy wie ile jest w stanie zjeść, po co przygotowywać nad wyrost. Jeśli coś zostanie, to mrozimy lub przetwarzamy jeśli jest taka możliwość. Bardzo chętnie dzielimy się też z bliskimi oraz osobami potrzebującymi. Jest coraz więcej miejsc, gdzie można oddać jedzenie, które się nie zmarnuje, a sprawi ogromną radość osobom potrzebującym.
9
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
2 szkl. mąka lubella puszysta poznańska
200 zimna woda
1 łyżecz. sól
100 g mak mielony
1 szkl. mleko uht 3,2%
2 łyżka miód
1 łyżka masło
100 g orzechy włoskie posiekane
1 szt. żółtko jaja kurzego
Przygotowanie
Przygotowujemy farsz. Mleko zagotować. Do gotującego się mleka dodać mak i gotować 30 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać miód, masło i posiekane orzechy. Ostudzić i dodać żółtko. Wymieszać.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wodę. Wymieszać, a następnie wyrabiać ciasto przez około 10 minut.
Porcjami, cienko wałkować ciasto. Średniej wielkości szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką farsz i zlepić brzegi. Należy dobrze skleić pierogi, żeby farsz nie wypłynął podczas gotowania.
W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Pierogi wrzucać na gotującą się wodę. Wyjąć po wypłynięciu na powierzchnię.
Pierogi podajemy na ciepło, polane miodem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
108
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.