Pierogi z makiem
katarzyna.mon
Pierogi z makiem to typowo wigilijne danie, na które czekamy cały rok. Delikatne ciasto, pyszny farsz z maku i bakalii, całość daje wyjątkowy smak. O to, by nie marnować jedzenia, staramy się dbać przez cały rok, nie tylko przy okazji świąt. Przede wszystkim nie robimy dużo jedzenia, każdy wie ile jest w stanie zjeść, po co przygotowywać nad wyrost. Jeśli coś zostanie, to mrozimy lub przetwarzamy jeśli jest taka możliwość. Bardzo chętnie dzielimy się też z bliskimi oraz osobami potrzebującymi. Jest coraz więcej miejsc, gdzie można oddać jedzenie, które się nie zmarnuje, a sprawi ogromną radość osobom potrzebującym.
0
0 / 0
Pierogi z makiem to typowo wigilijne danie, na które czekamy cały rok. Delikatne ciasto, pyszny farsz z maku i bakalii, całość daje wyjątkowy smak. O to, by nie marnować jedzenia, staramy się dbać przez cały rok, nie tylko przy okazji świąt. Przede wszystkim nie robimy dużo jedzenia, każdy wie ile jest w stanie zjeść, po co przygotowywać nad wyrost. Jeśli coś zostanie, to mrozimy lub przetwarzamy jeśli jest taka możliwość. Bardzo chętnie dzielimy się też z bliskimi oraz osobami potrzebującymi. Jest coraz więcej miejsc, gdzie można oddać jedzenie, które się nie zmarnuje, a sprawi ogromną radość osobom potrzebującym.
9
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
2 szkl. mąka lubella puszysta poznańska
200 zimna woda
1 łyżecz. sól
100 g mak mielony
1 szkl. mleko uht 3,2%
2 łyżka miód
1 łyżka masło
100 g orzechy włoskie posiekane
1 szt. żółtko jaja kurzego
Przygotowanie
Przygotowujemy farsz. Mleko zagotować. Do gotującego się mleka dodać mak i gotować 30 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać miód, masło i posiekane orzechy. Ostudzić i dodać żółtko. Wymieszać.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wodę. Wymieszać, a następnie wyrabiać ciasto przez około 10 minut.
Porcjami, cienko wałkować ciasto. Średniej wielkości szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką farsz i zlepić brzegi. Należy dobrze skleić pierogi, żeby farsz nie wypłynął podczas gotowania.
W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Pierogi wrzucać na gotującą się wodę. Wyjąć po wypłynięciu na powierzchnię.
Pierogi podajemy na ciepło, polane miodem.