Pierogi z kurczakiem i szpinakiem

formularz

Pierogi to jedno z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. W doborze farszu ogranicza nas tylko wyobraźnia ;) Co powiecie na połączenie kurczaka, szpinaku i chrzanu?
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1129
kcal
Białka
62
gram
Węglowodany
134
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.6 / 10
Pierogi to jedno z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. W doborze farszu ogranicza nas tylko wyobraźnia ;) Co powiecie na połączenie kurczaka, szpinaku i chrzanu?
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
350 g mąka pszenna
1 szt. jajko
1.30 szkl. ciepła woda
2 łyżka olej
1 szt. pierś z kurczaka
1 łyżka olej
1 łyżka przyprawa do kurczaka
400 g szpinak mrożony
3 szt. ząbek czosnku
0.50 szt. cebula
2 łyżka chrzan krakus
1 łyżka masło klarowane
Przygotowanie
Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy by odpoczęło.
Posiekaną w kosteczkę cebulę podsmażamy na maśle. Gdy się zeszkli, dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gdy szpinak się rozmrozi, dusimy go chwilę, po czym zestawiamy z ognia, dodajemy fetę i doprawiamy do smaku chrzanem Krakus. Odstawiamy do przestudzenia.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy i smażymy na oleju. Rozdrabniamy wraz ze szpinakiem.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.
Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy kilka minut do miękkości ciasta.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i pieprzem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1129
kcal
Białka
62
gram
Węglowodany
134
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.