0

Składniki

ciasto:

350 Gramów
mąka pszenna
1 Sztuka
jajko
1.3 Szklanki
ciepła woda
2 Łyżki
olej

farsz:

1 Sztuka
Pierś z kurczaka
1 Łyżka
olej
1 Łyżka
przyprawa do kurczaka
400 Gramów
szpinak mrożony
3 Sztuki
ząbek czosnku
0.5 Sztuki
cebula
2 Łyżki
ingridient
chrzan Krakus
1 Łyżka
Masło klarowane
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy by odpoczęło.
  2. Posiekaną w kosteczkę cebulę podsmażamy na maśle. Gdy się zeszkli, dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Gdy szpinak się rozmrozi, dusimy go chwilę, po czym zestawiamy z ognia, dodajemy fetę i doprawiamy do smaku chrzanem Krakus. Odstawiamy do przestudzenia.
  4. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy i smażymy na oleju. Rozdrabniamy wraz ze szpinakiem.
  5. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.
  6. Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy kilka minut do miękkości ciasta.
  7. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i pieprzem.

Opis

Pierogi to jedno z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. W doborze farszu ogranicza nas tylko wyobraźnia ;) Co powiecie na połączenie kurczaka, szpinaku i chrzanu?

Podobne przepisy

Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Biała kiełbasa pieczona z cebulą

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Biała kiełbasa pieczona z cebulą

Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Placki ziemniaczane z prowansalskim sosem pomidorowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Placki ziemniaczane z prowansalskim sosem pomidorowym

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Dorsz w sosie chrzanowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Dorsz w sosie chrzanowym

Klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami

Mousaka z bakłażanem i ziemniakami w sosie beszamelowym

Przepis
Średni Do 2 godz
Mousaka z bakłażanem i ziemniakami w sosie beszamelowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!