Pierogi z kurczakiem i szpinakiem

formularz
Pierogi z kurczakiem i szpinakiem

0

3.6 / 10

Pierogi to jedno z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. W doborze farszu ogranicza nas tylko wyobraźnia ;) Co powiecie na połączenie kurczaka, szpinaku i chrzanu?

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

350 g mąka pszenna

1 szt. jajko

1.30 szkl. ciepła woda

2 łyżka olej

1 szt. pierś z kurczaka

1 łyżka olej

1 łyżka przyprawa do kurczaka

400 g szpinak mrożony

3 szt. ząbek czosnku

0.50 szt. cebula

2 łyżka chrzan krakus

1 łyżka masło klarowane

Przygotowanie


1

Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy by odpoczęło.

2

Posiekaną w kosteczkę cebulę podsmażamy na maśle. Gdy się zeszkli, dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek.

3

Gdy szpinak się rozmrozi, dusimy go chwilę, po czym zestawiamy z ognia, dodajemy fetę i doprawiamy do smaku chrzanem Krakus. Odstawiamy do przestudzenia.

4

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy i smażymy na oleju. Rozdrabniamy wraz ze szpinakiem.

5

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.

6

Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy kilka minut do miękkości ciasta.

7

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i pieprzem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły