Pierogi z konfiturą wiśniową
maspexdigital
1
0 / 0
Sprawdzony przepis na pyszne, domowe pierogi jak u babci!
7
Składniki
120 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
3 szkl. mąka pszenna lubella
1 szkl. gorąca woda
1 szt. jajko
30 dek. masło roztopione
1 szcz. sól
2 opak. konfitura z wiśni łowicz
4 łyżeczka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
1
Mąkę przesiać do miski, wsypać sól, wlać roztopione masło i gorącą wodę.
2
Ugniatać przez około 5 minut, a następnie przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
3
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na stolnicy lekko podsypanej mąką, na grubość 2-3mm.
4
Wyciąć szklanką krążki, na środku wyłożyć łyżeczkę konfitury wiśniowej Łowicz (wcześniej wymieszanej z mąką ziemniaczaną) i dokładnie zlepić brzegi.
5
Gotować w osolonej wodzie.
6
Przepis pozwala na przygotowanie ok. 25 sztuk pierogów.