0

Składniki

3 Szklanki
Mąka pszenna Lubella
1 Szklanka
Gorąca woda
1 Sztuka
jajko
30 Dekagramów
Masło roztopione
1 Szczypta
sól
2 Opakowania
ingridient
Konfitura z wiśni Łowicz
4 Łyżeczki
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę przesiać do miski, wsypać sól, wlać roztopione masło i gorącą wodę.
  2. Ugniatać przez około 5 minut, a następnie przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
  3. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na stolnicy lekko podsypanej mąką, na grubość 2-3mm.
  4. Wyciąć szklanką krążki, na środku wyłożyć łyżeczkę konfitury wiśniowej Łowicz (wcześniej wymieszanej z mąką ziemniaczaną) i dokładnie zlepić brzegi.
  5. Gotować w osolonej wodzie.
  6. Przepis pozwala na przygotowanie ok. 25 sztuk pierogów.

Opis

Sprawdzony przepis na pyszne, domowe pierogi jak u babci!

Podobne przepisy

Kopytka w sosie pomidorowym z cheddarem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kopytka w sosie pomidorowym z cheddarem

Pierogi z kapustą i mięsem

Przepis
Średni Do 1 godz
Pierogi z kapustą i mięsem

Kluski śląskie

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kluski śląskie

Pierogi wegetariańskie

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pierogi wegetariańskie

Kociołek warzywny

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kociołek warzywny

Pierogi z serem

Przepis
Średni Do 1 godz
Pierogi z serem

Kluski śląskie z sosem mięsnym

Przepis
Średni Do 1 godz
Kluski śląskie z sosem mięsnym

Pyzy z mięsem babci Helenki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pyzy z mięsem babci Helenki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!