Pierogi z konfiturą wiśniową

maspexdigital
Pierogi z konfiturą wiśniową

2

0 / 0

Sprawdzony przepis na pyszne, domowe pierogi jak u babci!

7

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 szkl. mąka pszenna lubella

1 szkl. gorąca woda

1 szt. jajko

30 dag. masło roztopione

1 szczyp. sól

2 opak. konfitura z wiśni łowicz

4 łyżecz. mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać do miski, wsypać sól, wlać roztopione masło i gorącą wodę.

2

Ugniatać przez około 5 minut, a następnie przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

3

Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na stolnicy lekko podsypanej mąką, na grubość 2-3mm.

4

Wyciąć szklanką krążki, na środku wyłożyć łyżeczkę konfitury wiśniowej Łowicz (wcześniej wymieszanej z mąką ziemniaczaną) i dokładnie zlepić brzegi.

5

Gotować w osolonej wodzie.

6

Przepis pozwala na przygotowanie ok. 25 sztuk pierogów.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1192

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

140

gram

Tłuszcze

63

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły