Pierogi z kimchi

EkspertOdKuchni
Pierogi z kimchi

0

0 / 0

Koreańskie pierogi z kimchi to idealny wybór dla wszystkich fanów orientalnych smaków. Są idealne jako danie główne lub przekąska na spotkanie ze znajomymi. Doskonale smakują w towarzystwie sosu sojowego ze szczypiorkiem.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Ciasto

250 g mąka pszenna lubella

150 ml ciepła woda

0.50 łyżecz. sól

Farsz

250 g kimchi

150 g wieprzowina mielona

2 łyżka sos sojowy

1 łyżka olej sezamowy

2 szt. ząbki czosnku

1 łyżecz. cukier

1 łyżka szczypiorek

Przygotowanie


1

W dużej misce wymieszaj mąkę, ciepłą wodę i sól, a następnie zagnieć ciasto. Pokryj je ściereczką i odstaw na 30 minut.

2

W międzyczasie przygotuj nadzienie. W misce połącz kimchi, mielone mięso wieprzowe, sos sojowy, olej sezamowy, czosnek, cukier i szczypiorek. Dokładnie wymieszaj.

3

Po 30 minutach podziel ciasto na niewielkie kawałki i rozwałkuj każdy na cienki placek.

4

Na środku każdego placka umieść łyżkę nadzienia. Złóż pierogi na pół i dokładnie dociskaj brzegi, aby dobrze się zamknęły.

5

Przygotuj parownik, wstawiając go nad garnkiem z wrzącą wodą. Umieść pierogi na ruszcie parownika, zachowując pewną odległość między nimi.

6

Gotuj pierogi na parze przez około 15-20 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i nadzienie będzie dobrze ugotowane.

7

Opcjonalnie możesz lekko podsmażyć ugotowane pierogi na patelni z olejem roślinnym, aby nadać im złocisty kolor.

8

Gotowe pierogi podawaj ciepłe, najlepiej z sosem sojowym z dodatkiem posiekanego czosnku i szczypiorku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły