0

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Łyżeczka
sól
200 Gramów
Kasza gryczana
300 Gramów
ser biały
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
cebula
1 Łyżka
olej
0.5 Kilograma
mąka pszenna tortowa
0.5 Łyżeczki
pieprz
0.5 Szklanki
woda
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. 1.Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, olej, sól i stopniowo ciepłą wodę i zagniatamy ciasto.
  2. 2. Powinno być miękkie i elastyczne.
  3. 3.Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na złoty kolor.
  4. 4.Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, studzimy, dodajemy pokruszony biały ser i podsmażoną cebulę razem z tłuszczem.
  5. 5.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
  6. 6.Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, szklanką wykrawamy krążki, układamy farsz i lepimy pierożki.
  7. 7.Pierogi wrzucamy na lekko osoloną wrzącą wodę i gotujemy,aż wypłyną.
  8. 8.Dokładnie osączymy na durszlaku.
  9. 9.Pierogi możemy podać ze śmietanką lub boczkiem przyrumienionym z cebulę.

Opis

Pierogi z kaszą gryczaną

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!