0

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Łyżeczka
sól
200 Gramów
Kasza gryczana
300 Gramów
ser biały
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
cebula
1 Łyżka
olej
0.5 Kilograma
mąka pszenna tortowa
0.5 Łyżeczki
pieprz
0.5 Szklanki
woda
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. 1.Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, olej, sól i stopniowo ciepłą wodę i zagniatamy ciasto.
  2. 2. Powinno być miękkie i elastyczne.
  3. 3.Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na złoty kolor.
  4. 4.Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, studzimy, dodajemy pokruszony biały ser i podsmażoną cebulę razem z tłuszczem.
  5. 5.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
  6. 6.Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, szklanką wykrawamy krążki, układamy farsz i lepimy pierożki.
  7. 7.Pierogi wrzucamy na lekko osoloną wrzącą wodę i gotujemy,aż wypłyną.
  8. 8.Dokładnie osączymy na durszlaku.
  9. 9.Pierogi możemy podać ze śmietanką lub boczkiem przyrumienionym z cebulę.

Opis

Pierogi z kaszą gryczaną

Podobne przepisy

Gulasz z dzika z kluseczkami

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Kotleciki z młodej kapusty

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kotleciki z młodej kapusty

Kulki mięsne

Przepis
Średni Do 1 godz
Kulki mięsne

Spaghetti

Przepis
Średni Do 1 godz
Spaghetti

Piersi kurczaka w cieście czosnkowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Piersi kurczaka w cieście czosnkowym

Diabelskie Spaghetti

Przepis
Łatwy Do 40 min
Diabelskie Spaghetti

Gulasz wołowy

Przepis
Średni Do 2 godz
Gulasz wołowy

Indyjskie Bhaji

Przepis
Średni Do 40 min
Indyjskie Bhaji

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem
Artykuł

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!