Pierogi z kaszą gryczaną
m7
Pierogi z kaszą gryczaną
0
0 / 0
Pierogi z kaszą gryczaną
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. sól
1 łyżeczka sól
200 g kasza gryczana
300 g ser biały
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula
1 łyżka olej
0.50 kg mąka pszenna tortowa
0.50 łyżeczka pieprz
0.50 szkl. woda
Przygotowanie
1.Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, olej, sól i stopniowo ciepłą wodę i zagniatamy ciasto.
2. Powinno być miękkie i elastyczne.
3.Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na złoty kolor.
4.Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, studzimy, dodajemy pokruszony biały ser i podsmażoną cebulę razem z tłuszczem.
5.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
6.Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, szklanką wykrawamy krążki, układamy farsz i lepimy pierożki.
7.Pierogi wrzucamy na lekko osoloną wrzącą wodę i gotujemy,aż wypłyną.
8.Dokładnie osączymy na durszlaku.
9.Pierogi możemy podać ze śmietanką lub boczkiem przyrumienionym z cebulę.