Pierogi z kaszą gryczaną

m7
Pierogi z kaszą gryczaną

0

0 / 0

Pierogi z kaszą gryczaną

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 łyżeczka sól

200 g kasza gryczana

300 g ser biały

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. cebula

1 łyżka olej

0.50 kg mąka pszenna tortowa

0.50 łyżeczka pieprz

0.50 szkl. woda

Przygotowanie


1

1.Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, olej, sól i stopniowo ciepłą wodę i zagniatamy ciasto.

2

2. Powinno być miękkie i elastyczne.

3

3.Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na złoty kolor.

4

4.Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, studzimy, dodajemy pokruszony biały ser i podsmażoną cebulę razem z tłuszczem.

5

5.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.

6

6.Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, szklanką wykrawamy krążki, układamy farsz i lepimy pierożki.

7

7.Pierogi wrzucamy na lekko osoloną wrzącą wodę i gotujemy,aż wypłyną.

8

8.Dokładnie osączymy na durszlaku.

9

9.Pierogi możemy podać ze śmietanką lub boczkiem przyrumienionym z cebulę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły