Pierogi z kaszą gryczaną
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierogi z kaszą gryczaną](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975859611.jpeg&w=3840&q=75)
Pierogi z kaszą gryczaną
0
0 / 0
Pierogi z kaszą gryczaną
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. sól
200 g kasza gryczana
300 g ser biały
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula
1 łyżka olej
0.50 kg mąka pszenna tortowa
0.50 łyżecz. pieprz
0.50 szkl. woda
Przygotowanie
1.Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, olej, sól i stopniowo ciepłą wodę i zagniatamy ciasto.
2. Powinno być miękkie i elastyczne.
3.Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na złoty kolor.
4.Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, studzimy, dodajemy pokruszony biały ser i podsmażoną cebulę razem z tłuszczem.
5.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
6.Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, szklanką wykrawamy krążki, układamy farsz i lepimy pierożki.
7.Pierogi wrzucamy na lekko osoloną wrzącą wodę i gotujemy,aż wypłyną.
8.Dokładnie osączymy na durszlaku.
9.Pierogi możemy podać ze śmietanką lub boczkiem przyrumienionym z cebulę.