Pierogi z karpiem
Lubella
Pierogi z karpiem to doskonały wybór zarówno na Święta Bożego Narodzenia, jak i codzienny obiad w gronie rodziny. Świetnie smakują ze świeżą cebulką, świeżą natką pietruszki lub śmietaną i będą doskonale prezentować się na wigilijnym stole.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3188
kcal
Białka
62
gram
Węglowodany
136
gram
Tłuszcze
266
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pierogi z karpiem to doskonały wybór zarówno na Święta Bożego Narodzenia, jak i codzienny obiad w gronie rodziny. Świetnie smakują ze świeżą cebulką, świeżą natką pietruszki lub śmietaną i będą doskonale prezentować się na wigilijnym stole.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g mąka puszysta poznańska lubella
100 ml woda
1 szczyp. sól
500 g karp
4 szt. ziemniaki
3 szt. ząbki czosnku
1 szt. por
2 szt. cebula
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
1 szczyp. sól i pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Na stolnicę przesypujemy przez sito mąkę, robimy dziurę w mące, dodajemy szczyptę soli, wlewamy odrobinę ciepłej wody i zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. Ciasto odkładamy na bok, przykrywając ściereczką.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Por kroimy drobno i podsmażamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wszystko mieszamy wraz z oczyszczonym z łusek i ości karpiem. Całość smażymy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki i podsmażonego karpia z warzywami mielimy w maszynce. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto wałkujemy na cienki placek i za pomocą szklanki wykrawamy kółka.
Na środek kółka kładziemy farsz i zamykamy pierogi. Krawędzie można przygnieść widelcem. Czynność powtarzamy do końca farszu.
Pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody i po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złocisty kolor.
Pierogi z karpiem podajemy z okrasą z cebuli.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3188
kcal
Białka
62
gram
Węglowodany
136
gram
Tłuszcze
266
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.