Pierogi z karpiem

Lubella
Pierogi z karpiem

1

0 / 0

Pierogi z karpiem to doskonały wybór zarówno na Święta Bożego Narodzenia, jak i codzienny obiad w gronie rodziny. Świetnie smakują ze świeżą cebulką, świeżą natką pietruszki lub śmietaną i będą doskonale prezentować się na wigilijnym stole.

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g mąka puszysta poznańska lubella

100 ml woda

1 szczyp. sól

500 g karp

4 szt. ziemniaki

3 szt. ząbki czosnku

1 szt. por

2 szt. cebula

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

1 szczyp. sól i pieprz

1 szczyp. gałka muszkatołowa

Przygotowanie


1

Na stolnicę przesypujemy przez sito mąkę, robimy dziurę w mące, dodajemy szczyptę soli, wlewamy odrobinę ciepłej wody i zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. Ciasto odkładamy na bok, przykrywając ściereczką.

2

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Por kroimy drobno i podsmażamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wszystko mieszamy wraz z oczyszczonym z łusek i ości karpiem. Całość smażymy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3

Ziemniaki i podsmażonego karpia z warzywami mielimy w maszynce. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem.

4

Ciasto wałkujemy na cienki placek i za pomocą szklanki wykrawamy kółka.

5

Na środek kółka kładziemy farsz i zamykamy pierogi. Krawędzie można przygnieść widelcem. Czynność powtarzamy do końca farszu.

6

Pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody i po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty.

7

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złocisty kolor.

8

Pierogi z karpiem podajemy z okrasą z cebuli.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły