Pierogi z kapustą i mięsem

kontakt_1
Pierogi z kapustą i mięsem

0

0 / 0

Do pierogów z kapustą i mięsem polanych oliwą z pietruszką idealnie sprawdzi się orzeźwiający napój Tymbark jabłko-mięta. Pyszne jabłko i aromatyczna mięta nadadzą każdemu daniu inny wyraz.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

500 g mąka lubella puszysta tortowa

1 szkl. gorąca woda

1 szt. jajko

1 szcz. sól

1.50 kg kapusta kiszona

0.50 kg mięso mielone wołowo-wieprzowe

2 szt. cebula

0.25 szkl. oliwa z oliwek

3 łod. natka pietruszki

4 szt. tymianek

1 szcz. sól, pieprz

4 łyżka olej

1 l sok tymbark 100% pomarańcza

Przygotowanie


1

Kapustę kiszoną zalej zimną wodą, gotuj ok. 30 minut do miękkości, odcedź. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, razem z kapustą zmiel w maszynce.

2

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj do kapusty z mięsem. Farsz przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

3

Z mąki, wody, jajka i szczypty soli zagnieć ciasto. Rozwałkuj cienko, wytnij krążki szklanką. Na środek krążka wyłóż łyżeczkę farszu, zlep brzegi ciasta.

4

Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie ok 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Natkę pietruszki posiekaj i połącz z oliwą z oliwek. Polej pierogi. Udekoruj gałązkami tymianku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły