Pierogi z kapustą i mięsem
kontakt_1
Do pierogów z kapustą i mięsem polanych oliwą z pietruszką idealnie sprawdzi się orzeźwiający napój Tymbark jabłko-mięta. Pyszne jabłko i aromatyczna mięta nadadzą każdemu daniu inny wyraz.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1736
kcal
Białka
46
gram
Węglowodany
186
gram
Tłuszcze
86
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Do pierogów z kapustą i mięsem polanych oliwą z pietruszką idealnie sprawdzi się orzeźwiający napój Tymbark jabłko-mięta. Pyszne jabłko i aromatyczna mięta nadadzą każdemu daniu inny wyraz.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
500 g mąka lubella puszysta tortowa
1 szkl. gorąca woda
1 szt. jajko
1 szczyp. sól
1.50 kg kapusta kiszona
0.50 kg mięso mielone wołowo-wieprzowe
2 szt. cebula
0.25 szkl. oliwa z oliwek
3 łodyga natka pietruszki
4 szt. tymianek
1 szczyp. sól, pieprz
4 łyżka olej
1 l sok tymbark 100% pomarańcza
Przygotowanie
Kapustę kiszoną zalej zimną wodą, gotuj ok. 30 minut do miękkości, odcedź. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, razem z kapustą zmiel w maszynce.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj do kapusty z mięsem. Farsz przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Z mąki, wody, jajka i szczypty soli zagnieć ciasto. Rozwałkuj cienko, wytnij krążki szklanką. Na środek krążka wyłóż łyżeczkę farszu, zlep brzegi ciasta.
Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie ok 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Natkę pietruszki posiekaj i połącz z oliwą z oliwek. Polej pierogi. Udekoruj gałązkami tymianku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1736
kcal
Białka
46
gram
Węglowodany
186
gram
Tłuszcze
86
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.