Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

lubella
Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

0

2.9 / 7

Przygotuj domowe pierogi z farszem z kapusty kiszonej i kaszy jęczmiennej. Aby smak był wyjątkowy, dodaj cebulę, czosnek, marchew i grzyby, dopraw pieprzem i solą wg swoich kulinarnych upodobań. Pierożki ugotuj w wodzie z odrobiną oleju, po wypłynięciu odcedź i zaserwuj z zeszkloną cebulą lub pokrojonym i podsmażonym boczkiem.

19

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

520 g mąka puszysta poznańska lubella

240 ciepła woda

1 szt. jajko

1 łyżeczka sól

1 łyżka olej

150 g lubella kasza jęczmienna

550 g kapusta kiszona

50 g suszone grzyby

1 szt. marchewka

1 szt. cebula

1 szt. ząbek czosnku

1 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

5 szt. pieprz ziarnisty

1.50 łyżeczka sól

0.50 łyżeczka pieprz

1 łyżka olej

1 szt. cebula

20 g masło

Przygotowanie


1

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź. Kapustę kiszoną opłucz. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Kapustę kiszoną, marchewkę i grzyby ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i ziaren pieprzu.

2

Po ugotowaniu odcedź, ostudź i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, podsmaż chwilkę.

3

Kaszę, pokrojoną kapustę z marchewką i grzybami oraz cebulę z czosnkiem wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

4

Mąkę przesiej. Dodaj sól, wodę i jajko, a następnie zagnieć do uzyskania zwartej, elastycznej masy. Ciasto cienko rozwałkuj i wykrój kółka np. szklanką. Na ciasto nałóż farsz i zlep pierogi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, do momentu, aż wypłyną.

5

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Masło rozpuść na patelni, dodaj cebulę i podsmaż ok 5 min. Pierogi podawaj z zeszkloną cebulką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły