Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną
lubella
Przygotuj domowe pierogi z farszem z kapusty kiszonej i kaszy jęczmiennej. Aby smak był wyjątkowy, dodaj cebulę, czosnek, marchew i grzyby, dopraw pieprzem i solą wg swoich kulinarnych upodobań. Pierożki ugotuj w wodzie z odrobiną oleju, po wypłynięciu odcedź i zaserwuj z zeszkloną cebulą lub pokrojonym i podsmażonym boczkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
643
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
109
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
2.9 / 7
Przygotuj domowe pierogi z farszem z kapusty kiszonej i kaszy jęczmiennej. Aby smak był wyjątkowy, dodaj cebulę, czosnek, marchew i grzyby, dopraw pieprzem i solą wg swoich kulinarnych upodobań. Pierożki ugotuj w wodzie z odrobiną oleju, po wypłynięciu odcedź i zaserwuj z zeszkloną cebulą lub pokrojonym i podsmażonym boczkiem.
19
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
520 g mąka puszysta poznańska lubella
240 ciepła woda
1 szt. jajko
1 łyżecz. sól
1 łyżka olej
150 g lubella kasza jęczmienna
550 g kapusta kiszona
50 g suszone grzyby
1 szt. marchewka
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
5 szt. pieprz ziarnisty
1.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz
1 łyżka olej
1 szt. cebula
20 g masło
Przygotowanie
Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź. Kapustę kiszoną opłucz. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Kapustę kiszoną, marchewkę i grzyby ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i ziaren pieprzu.
Po ugotowaniu odcedź, ostudź i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, podsmaż chwilkę.
Kaszę, pokrojoną kapustę z marchewką i grzybami oraz cebulę z czosnkiem wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Mąkę przesiej. Dodaj sól, wodę i jajko, a następnie zagnieć do uzyskania zwartej, elastycznej masy. Ciasto cienko rozwałkuj i wykrój kółka np. szklanką. Na ciasto nałóż farsz i zlep pierogi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, do momentu, aż wypłyną.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Masło rozpuść na patelni, dodaj cebulę i podsmaż ok 5 min. Pierogi podawaj z zeszkloną cebulką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
643
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
109
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.