0

Składniki

CIASTO

520 Gramów
ingridient
mąka puszysta Poznańska lubella
240 Mililitrów
ciepła woda
1 Sztuka
jajko
1 Łyżeczka
sól
1 Łyżka
olej

FARSZ

550 Gramów
kapusta kiszona
150 Gramów
50 Gramów
Suszone grzyby
1 Sztuka
Marchewka
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
ząbek czosnku
1 Sztuka
liść laurowy
3 Sztuki
ziele angielskie
5 Sztuk
pieprz ziarnisty
1.5 Łyżeczki
sól
0.5 Łyżeczki
pieprz
1 Łyżka
olej

OKRASA

1 Sztuka
cebula
20 Gramów
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź. Kapustę kiszoną opłucz. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Kapustę kiszoną, marchewkę i grzyby ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i ziaren pieprzu.
  2. Po ugotowaniu odcedź, ostudź i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, podsmaż chwilkę.
  3. Kaszę, pokrojoną kapustę z marchewką i grzybami oraz cebulę z czosnkiem wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Mąkę przesiej. Dodaj sól, wodę i jajko, a następnie zagnieć do uzyskania zwartej, elastycznej masy. Ciasto cienko rozwałkuj i wykrój kółka np. szklanką. Na ciasto nałóż farsz i zlep pierogi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, do momentu, aż wypłyną.
  5. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Masło rozpuść na patelni, dodaj cebulę i podsmaż ok 5 min. Pierogi podawaj z zeszkloną cebulką.

Opis

Przepyszne pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną. Smakują jak od babci i w dodatku bardzo łatwo je zrobić.

Podobne przepisy

Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Indycze golonki duszone z cebulą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Indycze golonki duszone z cebulą

Gulasz z dzika z kluseczkami

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Bigos

Przepis
Średni Do 1 godz
Bigos

Bigos kresowy

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Bigos kresowy

Bigos z kiszonej kapusty

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos z kiszonej kapusty

Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Przepis
Średni Do 1 godz
Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Pierogi z kapustą i mięsem

Przepis
Średni Do 1 godz
Pierogi z kapustą i mięsem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!