Pierogi z kapustą i grzybami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierogi z kapustą i grzybami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974103146.jpeg&w=3840&q=75)
przepis własny
0
4 / 1
przepis własny
5
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
35 porcji
Składniki
1 kg mąka pszenna tortowa
1.50 kg kapusta kiszona
2 szczyp. sól, pieprz
2 szkl. woda
30 dag. grzyby suszone
Przygotowanie
1
Ciasto: do mąki dodać gorącą wodę, ale nie wrzącą i wszystko dobrze wyrobić.
2
Farsz: kapustę kiszona ugotować razem z suszonymi grzybami( dużą ilością) i doprawić do smaku pieprzem i solą.
3
Ciasto rozwałkować na stolnicy, a następnie wycinać kółeczka (ja używam maszynki do robienia pierogów), nakładać farsz i sklejać.
4
Tak przygotowane pierogi ugotować w osolonej wodzie.
5
Najlepiej smakują odsmażone na gorącym oleju.