Pierogi z kapustą i grzybami
m7
przepis własny
Wartości odżywcze na porcję
Energia
136
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 1
przepis własny
5
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
35 porcji
Składniki
1 kg mąka pszenna tortowa
1.50 kg kapusta kiszona
2 szczyp. sól, pieprz
2 szkl. woda
30 dag. grzyby suszone
Przygotowanie
Ciasto: do mąki dodać gorącą wodę, ale nie wrzącą i wszystko dobrze wyrobić.
Farsz: kapustę kiszona ugotować razem z suszonymi grzybami( dużą ilością) i doprawić do smaku pieprzem i solą.
Ciasto rozwałkować na stolnicy, a następnie wycinać kółeczka (ja używam maszynki do robienia pierogów), nakładać farsz i sklejać.
Tak przygotowane pierogi ugotować w osolonej wodzie.
Najlepiej smakują odsmażone na gorącym oleju.