Pierogi z kapustą i grzybami

m7
Pierogi z kapustą i grzybami

0

0 / 0

pierożki

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

2 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

1 łyżecz. papryka słodka

500 g kapusta kiszona

3 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 szkl. woda

2 szt. cebula

1 szt. jajko

1 łyżka olej

2 łyżka olej

5 dag. drożdże

0.50 kg grzyby leśne

Przygotowanie


1

Grzyby rozmrażany i odciskamy wodę. Kapustę wyciskamy z płynu, jeśli jest bardzo kwaśna możemy ją przepłukać zimną wodą 2x, gotujemy ok 15 min. odstawiamy do wystygnięcia .

2

Drobno pokrojoną cebulę przysmażamy na tłuszczu na złoto, przekładamy do garnka dodajemy kapustę i grzyby.

3

Doprawiamy do smaku.

4

Składniki na ciasto dobrze wyrobić na jednolitą masę gdy ciasto będzie za luźne dosypać troszkę mąki.

5

Gdy farsz jest gotowy, napełniamy nim pierog: ciasto rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Wycinać z ciasta krążki, na nich układać czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać. i gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły