Pierogi z kapustą i grzybami
m7
pierożki
0
0 / 0
pierożki
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szcz. sól
2 szcz. pieprz
1 szcz. sól
1 łyżeczka papryka słodka
500 g kapusta kiszona
3 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 szkl. woda
2 szt. cebula
1 szt. jajko
1 łyżka olej
2 łyżka olej
5 dek. drożdże
0.50 kg grzyby leśne
Przygotowanie
Grzyby rozmrażany i odciskamy wodę. Kapustę wyciskamy z płynu, jeśli jest bardzo kwaśna możemy ją przepłukać zimną wodą 2x, gotujemy ok 15 min. odstawiamy do wystygnięcia .
Drobno pokrojoną cebulę przysmażamy na tłuszczu na złoto, przekładamy do garnka dodajemy kapustę i grzyby.
Doprawiamy do smaku.
Składniki na ciasto dobrze wyrobić na jednolitą masę gdy ciasto będzie za luźne dosypać troszkę mąki.
Gdy farsz jest gotowy, napełniamy nim pierog: ciasto rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Wycinać z ciasta krążki, na nich układać czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać. i gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.