Example thumb
1

Składniki

100 Mililitrów
woda
2 Szczypty
sól
2 Szczypty
pieprz
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
10 Sztuk
grzyby suszone
1 Sztuka
cebula
1 Łyżka
masło
1 Łyżka
oliwa
35 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
30 Dekagramów
kapusta kiszona
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Grzybki namoczyć na noc. Kapustę posiekać, przełożyć do garnka, dodać kilka łyżek wody i poddusić ją pod przykryciem.
  2. Oddzielnie ugotować grzyby w wodzie z ich moczenia. Po ugotowaniu odcedzić je i posiekać. Dodać do kapusty i poddusić razem.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej posiekaną cebulkę, dodać kapustę z grzybkami, podsmażyć doprawiając do smaku sola.
  4. Z mąki, żółtek, soli, stopionego masła i wody zagnieść ciasto, rozwałkować je, wykrawać z niego szklanką kółka, nakładać na nie farsz, zlepiać pierogi.
  5. Pierogi gotować w lekko osolonym wrzątku do momentu, gdy wypłyną na wierzch. Tak przygotowane pierogi można podsmażać na patelni.

Opis

Pierogi idealne na obiad i na Wigilię.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!