Pierogi z kapusta i grzybami

m7
Pierogi z kapusta i grzybami

1

0 / 0

Pierogi idealne na obiad i na Wigilię.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

100 woda

2 szczyp. sól

2 szczyp. pieprz

2 szt. żółtko jaja kurzego

10 szt. grzyby suszone

1 szt. cebula

1 łyżka masło

1 łyżka oliwa

35 dag. mąka pszenna tortowa

30 dag. kapusta kiszona

Przygotowanie


1

Grzybki namoczyć na noc. Kapustę posiekać, przełożyć do garnka, dodać kilka łyżek wody i poddusić ją pod przykryciem.

2

Oddzielnie ugotować grzyby w wodzie z ich moczenia. Po ugotowaniu odcedzić je i posiekać. Dodać do kapusty i poddusić razem.

3

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej posiekaną cebulkę, dodać kapustę z grzybkami, podsmażyć doprawiając do smaku sola.

4

Z mąki, żółtek, soli, stopionego masła i wody zagnieść ciasto, rozwałkować je, wykrawać z niego szklanką kółka, nakładać na nie farsz, zlepiać pierogi.

5

Pierogi gotować w lekko osolonym wrzątku do momentu, gdy wypłyną na wierzch. Tak przygotowane pierogi można podsmażać na patelni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

65

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

11

gram

Tłuszcze

1

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły