1

Składniki

100 Mililitrów
woda
2 Szczypty
sól
2 Szczypty
pieprz
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
10 Sztuk
grzyby suszone
1 Sztuka
cebula
1 Łyżka
masło
1 Łyżka
oliwa
35 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
30 Dekagramów
kapusta kiszona
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Grzybki namoczyć na noc. Kapustę posiekać, przełożyć do garnka, dodać kilka łyżek wody i poddusić ją pod przykryciem.
  2. Oddzielnie ugotować grzyby w wodzie z ich moczenia. Po ugotowaniu odcedzić je i posiekać. Dodać do kapusty i poddusić razem.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej posiekaną cebulkę, dodać kapustę z grzybkami, podsmażyć doprawiając do smaku sola.
  4. Z mąki, żółtek, soli, stopionego masła i wody zagnieść ciasto, rozwałkować je, wykrawać z niego szklanką kółka, nakładać na nie farsz, zlepiać pierogi.
  5. Pierogi gotować w lekko osolonym wrzątku do momentu, gdy wypłyną na wierzch. Tak przygotowane pierogi można podsmażać na patelni.

Opis

Pierogi idealne na obiad i na Wigilię.

Podobne przepisy

Wstążki z bobem i rukolą

Średni Do 1 godz
Wstążki z bobem i rukolą

Kura w potrawce

Łatwy Do 3 godz
Kura w potrawce

Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Łatwy Do 3 godz
Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Kolanka na boczku

Łatwy Do 40 min
Kolanka na boczku

Kotleciki z młodej kapusty

Łatwy Do 1 godz
Kotleciki z młodej kapusty

Lasagne z beszamelem

Łatwy Do 1 godz
Lasagne z beszamelem

Łazanki z kapustą i grzybami

Łatwy Do 1 godz
Łazanki z kapustą i grzybami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!