Pierogi z kapusta i grzybami
m7
Pierogi idealne na obiad i na Wigilię.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
65
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pierogi idealne na obiad i na Wigilię.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
100 woda
2 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz
2 szt. żółtko jaja kurzego
10 szt. grzyby suszone
1 szt. cebula
1 łyżka masło
1 łyżka oliwa
35 dag. mąka pszenna tortowa
30 dag. kapusta kiszona
Przygotowanie
Grzybki namoczyć na noc. Kapustę posiekać, przełożyć do garnka, dodać kilka łyżek wody i poddusić ją pod przykryciem.
Oddzielnie ugotować grzyby w wodzie z ich moczenia. Po ugotowaniu odcedzić je i posiekać. Dodać do kapusty i poddusić razem.
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej posiekaną cebulkę, dodać kapustę z grzybkami, podsmażyć doprawiając do smaku sola.
Z mąki, żółtek, soli, stopionego masła i wody zagnieść ciasto, rozwałkować je, wykrawać z niego szklanką kółka, nakładać na nie farsz, zlepiać pierogi.
Pierogi gotować w lekko osolonym wrzątku do momentu, gdy wypłyną na wierzch. Tak przygotowane pierogi można podsmażać na patelni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
65
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.