1

Składniki

100 Mililitrów
woda
2 Szczypty
sól
2 Szczypty
pieprz
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
10 Sztuk
grzyby suszone
1 Sztuka
cebula
1 Łyżka
masło
1 Łyżka
oliwa
35 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
30 Dekagramów
kapusta kiszona
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Grzybki namoczyć na noc. Kapustę posiekać, przełożyć do garnka, dodać kilka łyżek wody i poddusić ją pod przykryciem.
  2. Oddzielnie ugotować grzyby w wodzie z ich moczenia. Po ugotowaniu odcedzić je i posiekać. Dodać do kapusty i poddusić razem.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej posiekaną cebulkę, dodać kapustę z grzybkami, podsmażyć doprawiając do smaku sola.
  4. Z mąki, żółtek, soli, stopionego masła i wody zagnieść ciasto, rozwałkować je, wykrawać z niego szklanką kółka, nakładać na nie farsz, zlepiać pierogi.
  5. Pierogi gotować w lekko osolonym wrzątku do momentu, gdy wypłyną na wierzch. Tak przygotowane pierogi można podsmażać na patelni.

Opis

Pierogi idealne na obiad i na Wigilię.

Podobne przepisy

Kapusta z grzybami

Przepis
Średni Do 15 min
Kapusta z grzybami

Bigos z kiszonej kapusty

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos z kiszonej kapusty

Kura w potrawce

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Kura w potrawce

Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Wstążki z bobem i rukolą

Przepis
Średni Do 1 godz
Wstążki z bobem i rukolą

Bigos mojej babci.

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Bigos mojej babci.

Bigos z grzybami

Przepis
Średni Do 15 min
Bigos z grzybami

Kapusta wigilijna.

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kapusta wigilijna.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!