Pierogi z kapusta i grzybami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierogi z kapusta i grzybami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976695832.jpeg&w=3840&q=75)
Pierogi idealne na obiad i na Wigilię.
1
0 / 0
Pierogi idealne na obiad i na Wigilię.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
100 woda
2 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz
2 szt. żółtko jaja kurzego
10 szt. grzyby suszone
1 szt. cebula
1 łyżka masło
1 łyżka oliwa
35 dag. mąka pszenna tortowa
30 dag. kapusta kiszona
Przygotowanie
Grzybki namoczyć na noc. Kapustę posiekać, przełożyć do garnka, dodać kilka łyżek wody i poddusić ją pod przykryciem.
Oddzielnie ugotować grzyby w wodzie z ich moczenia. Po ugotowaniu odcedzić je i posiekać. Dodać do kapusty i poddusić razem.
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej posiekaną cebulkę, dodać kapustę z grzybkami, podsmażyć doprawiając do smaku sola.
Z mąki, żółtek, soli, stopionego masła i wody zagnieść ciasto, rozwałkować je, wykrawać z niego szklanką kółka, nakładać na nie farsz, zlepiać pierogi.
Pierogi gotować w lekko osolonym wrzątku do momentu, gdy wypłyną na wierzch. Tak przygotowane pierogi można podsmażać na patelni.