Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką
lubella
Tradycyjne danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole to pierogi z kapustą i grzybami. Zaskocz swoją rodzinę owocowym akcentem! Suszona śliwka ukryta w perfekcyjnym farszu? To słodka - niebanalna niespodzianka.
0
5 / 1
Tradycyjne danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole to pierogi z kapustą i grzybami. Zaskocz swoją rodzinę owocowym akcentem! Suszona śliwka ukryta w perfekcyjnym farszu? To słodka - niebanalna niespodzianka.
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g mąka lubella puszysta poznańska
500 g kapusta kiszona
100 g grzyby suszone
2 szt. cebula
50 g śliwki suszone
2 szt. liść laurowy
1 szcz. sól, pieprz
2 łyżka oliwa
Przygotowanie
Kapustę odsączamy z soku i drobno siekamy i gotujemy razem namoczonymi wcześniej(około 1 godziną w zimnej wodzie ), pokrojonymi grzybami oraz przyprawami przez około 40-50 minut.
Podsmażamy posiekaną cebulą i dodajemy do kapusty. Dodajemy pokrojone śliwki i doprawiamy do smaku.
Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, powoli dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części i cienko wałkujemy .
Szklanką wycinamy kółka, na każde z kółek kładziemy po łyżeczce nadzienia i zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia. Gotowe pierogi podsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie.