Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką
lubella
Tradycyjne danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole to pierogi z kapustą i grzybami. Zaskocz swoją rodzinę owocowym akcentem! Suszona śliwka ukryta w perfekcyjnym farszu? To słodka - niebanalna niespodzianka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1253
kcal
Białka
46
gram
Węglowodany
220
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Tradycyjne danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole to pierogi z kapustą i grzybami. Zaskocz swoją rodzinę owocowym akcentem! Suszona śliwka ukryta w perfekcyjnym farszu? To słodka - niebanalna niespodzianka.
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g mąka lubella puszysta poznańska
500 g kapusta kiszona
100 g grzyby suszone
2 szt. cebula
50 g śliwki suszone
2 szt. liść laurowy
1 szczyp. sól, pieprz
2 łyżka oliwa
Przygotowanie
Kapustę odsączamy z soku i drobno siekamy i gotujemy razem namoczonymi wcześniej(około 1 godziną w zimnej wodzie ), pokrojonymi grzybami oraz przyprawami przez około 40-50 minut.
Podsmażamy posiekaną cebulą i dodajemy do kapusty. Dodajemy pokrojone śliwki i doprawiamy do smaku.
Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, powoli dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części i cienko wałkujemy .
Szklanką wycinamy kółka, na każde z kółek kładziemy po łyżeczce nadzienia i zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia. Gotowe pierogi podsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1253
kcal
Białka
46
gram
Węglowodany
220
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.