Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką

lubella
Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką

0

5 / 1

Tradycyjne danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole to pierogi z kapustą i grzybami. Zaskocz swoją rodzinę owocowym akcentem! Suszona śliwka ukryta w perfekcyjnym farszu? To słodka - niebanalna niespodzianka.

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g mąka lubella puszysta poznańska

500 g kapusta kiszona

100 g grzyby suszone

2 szt. cebula

50 g śliwki suszone

2 szt. liść laurowy

1 szczyp. sól, pieprz

2 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Kapustę odsączamy z soku i drobno siekamy i gotujemy razem namoczonymi wcześniej(około 1 godziną w zimnej wodzie ), pokrojonymi grzybami oraz przyprawami przez około 40-50 minut.

2

Podsmażamy posiekaną cebulą i dodajemy do kapusty. Dodajemy pokrojone śliwki i doprawiamy do smaku.

3

Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, powoli dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części i cienko wałkujemy .

4

Szklanką wycinamy kółka, na każde z kółek kładziemy po łyżeczce nadzienia i zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia. Gotowe pierogi podsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1253

kcal

Białka

46

gram

Węglowodany

220

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły