Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką

lubella
Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką

0

5 / 1

Tradycyjne danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole to pierogi z kapustą i grzybami. Zaskocz swoją rodzinę owocowym akcentem! Suszona śliwka ukryta w perfekcyjnym farszu? To słodka - niebanalna niespodzianka.

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g mąka lubella puszysta poznańska

500 g kapusta kiszona

100 g grzyby suszone

2 szt. cebula

50 g śliwki suszone

2 szt. liść laurowy

1 szcz. sól, pieprz

2 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Kapustę odsączamy z soku i drobno siekamy i gotujemy razem namoczonymi wcześniej(około 1 godziną w zimnej wodzie ), pokrojonymi grzybami oraz przyprawami przez około 40-50 minut.

2

Podsmażamy posiekaną cebulą i dodajemy do kapusty. Dodajemy pokrojone śliwki i doprawiamy do smaku.

3

Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, powoli dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części i cienko wałkujemy .

4

Szklanką wycinamy kółka, na każde z kółek kładziemy po łyżeczce nadzienia i zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia. Gotowe pierogi podsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły