Pierogi z jagodami

tyna
Pierogi z jagodami

0

0 / 0

Ciepły lipiec na wsi i absolutny hit wczesnego lata - pierogi z jagodami!

4

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 łyżeczka sól

4 łyżka olej

4 łyżka woda

2.50 dek. mąka pszenna krupczatka lubelli

Przygotowanie


1

Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 4 łyżki wody, 2 łyżeczki soli. Mieszamy mąkę i sól, do kopczyka dolewamy po łyżce oleju i wody cały czas zagniatając. Podsypujemy mąkę, aby ciasto nie przywierało do stolnicy. Dzielimy ciasto na mniejsze części, które wałkujemy na płasko.

2

Umyte i odsączone na sicie jagody przesypujemy do miski i oprószamy cukrem.

3

Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki, np. szklanką.

4

Każdy krążek spłaszczamy lekko palcami i nakładamy po łyżce jagód, następnie pieroga sklejamy.

5

Pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy około 5 minut. Jak zaczną wypływać na powierzchnię, to wyjmujemy je do ostygnięcia łyżką cedzakową na płaski talerz.

6

Podajemy ze śmietaną i cukrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły