Pierogi z jagodami

tyna

Ciepły lipiec na wsi i absolutny hit wczesnego lata - pierogi z jagodami!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
156
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciepły lipiec na wsi i absolutny hit wczesnego lata - pierogi z jagodami!
4
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 łyżecz. sól
4 łyżka olej
4 łyżka woda
2.50 dag. mąka pszenna krupczatka lubelli
Przygotowanie
Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 4 łyżki wody, 2 łyżeczki soli. Mieszamy mąkę i sól, do kopczyka dolewamy po łyżce oleju i wody cały czas zagniatając. Podsypujemy mąkę, aby ciasto nie przywierało do stolnicy. Dzielimy ciasto na mniejsze części, które wałkujemy na płasko.
Umyte i odsączone na sicie jagody przesypujemy do miski i oprószamy cukrem.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki, np. szklanką.
Każdy krążek spłaszczamy lekko palcami i nakładamy po łyżce jagód, następnie pieroga sklejamy.
Pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy około 5 minut. Jak zaczną wypływać na powierzchnię, to wyjmujemy je do ostygnięcia łyżką cedzakową na płaski talerz.
Podajemy ze śmietaną i cukrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
156
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.