Pierogi z jagodami

eluchap

Wszyscy kochają pierogi
Wartości odżywcze na porcję
Energia
341
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.3 / 25
Wszyscy kochają pierogi
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 łyżecz. sól
3 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. wrzątek
1 łyżka masło
50 dag. jagody
Przygotowanie
Składniki na ciasto zalać wrzątkiem i wymieszać drewnianą łyżką.
Gdy ciasto trochę przestygnie, wyrobić ręką, aż będzie elastyczne. Ciasto nie klei się do stołu, nie trzeba więc podsypywać mąką.
Szklanką wykrawać kółka i kłaść do środka jagody(wcześniej umyte i wysuszone). Mocno skleić brzegi.
Gotować w osolonej wodzie około 5- 8 minut.
Gdy pierogi wypłyną gotować jeszcze przez 3minuty.
Pierogi z jagodami najlepiej polać naturalnym jogurtem, lub śmietaną wymieszaną z cukrem
Wartości odżywcze na porcję
Energia
341
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.