Pierogi z jagodami
m7
Po powrocie z lasu, czas na obiad - pierogi z jagodami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
61
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Po powrocie z lasu, czas na obiad - pierogi z jagodami.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
40 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1.50 szkl. woda
4 łyżka cukier
50 dag. jagody
40 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
3 dag. masło
20 dag. śmietana
Przygotowanie
Suche, świeże jagody przebrać, wymieszać z cukrem.
Nastawić osoloną wodę do ugotowania pierogów.
Sporządzić ciasto: mąkę przesiać, zagnieść z solą i wodą, wyrobić.
Ciasto wywałkować, wykrawać krążki średniej wielkości. Jagody nakładać na krążki, pierożki zlepić.
Włożyć do wrzącej, osolonej wody, ugotować na średnim ogniu.
Pierożki odcedzić, najlepiej podawać od razu. Można je polać masłem lub śmietaną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
61
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.