Pierogi z jagodami

m7
Pierogi z jagodami

0

0 / 0

Po powrocie z lasu, czas na obiad - pierogi z jagodami.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


40 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

1.50 szkl. woda

4 łyżka cukier

50 dag. jagody

40 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna

3 dag. masło

20 dag. śmietana

Przygotowanie


1

Suche, świeże jagody przebrać, wymieszać z cukrem.

2

Nastawić osoloną wodę do ugotowania pierogów.

3

Sporządzić ciasto: mąkę przesiać, zagnieść z solą i wodą, wyrobić.

4

Ciasto wywałkować, wykrawać krążki średniej wielkości. Jagody nakładać na krążki, pierożki zlepić.

5

Włożyć do wrzącej, osolonej wody, ugotować na średnim ogniu.

6

Pierożki odcedzić, najlepiej podawać od razu. Można je polać masłem lub śmietaną.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

61

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

10

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły