Pierogi z jagodami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierogi z jagodami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973915158.jpeg&w=3840&q=75)
Po powrocie z lasu, czas na obiad - pierogi z jagodami.
0
0 / 0
Po powrocie z lasu, czas na obiad - pierogi z jagodami.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
40 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1.50 szkl. woda
4 łyżka cukier
50 dag. jagody
40 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
3 dag. masło
20 dag. śmietana
Przygotowanie
1
Suche, świeże jagody przebrać, wymieszać z cukrem.
2
Nastawić osoloną wodę do ugotowania pierogów.
3
Sporządzić ciasto: mąkę przesiać, zagnieść z solą i wodą, wyrobić.
4
Ciasto wywałkować, wykrawać krążki średniej wielkości. Jagody nakładać na krążki, pierożki zlepić.
5
Włożyć do wrzącej, osolonej wody, ugotować na średnim ogniu.
6
Pierożki odcedzić, najlepiej podawać od razu. Można je polać masłem lub śmietaną.