Pierogi z jabłkami
bartek
To jeden z najlepszych smaków mojego dzieciństwa, robię je zawsze jak w domu zostaje ciasto pierogowe.
0
0 / 0
To jeden z najlepszych smaków mojego dzieciństwa, robię je zawsze jak w domu zostaje ciasto pierogowe.
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
50 olej
1 kg mąka lubella
1.50 kg jabłka
100 g masło
3 łyżka bułka tarta
3 łyżka cukier
0.50 l woda
Przygotowanie
Z mąki, wody i oleju zagniatamy cisto na pierogi i odstawiamy je na 15 minut pod przykryciem.
Gotowe cisto rozwałkowujemy cienko, szklanką wycinamy koła.
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki.
Na środku każdego kawałka kładziemy cząstkę jabłka i dokładnie sklejamy brzegi.
Gotowe pierogi partiami gotujemy w lekko osolonej wodzie po kilka minut.
Z masła, bułki tartej i cukru na patelni przygotowujemy omastę, którą polewamy pierogi.