0

Składniki

50 Mililitrów
olej
1 Kilogram
mąka Lubella
1.5 Kilograma
jabłka
100 Gramów
masło extra
3 Łyżki
bułka tarta
3 Łyżki
cukier
0.5 Litra
woda
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Z mąki, wody i oleju zagniatamy cisto na pierogi i odstawiamy je na 15 minut pod przykryciem.
  2. Gotowe cisto rozwałkowujemy cienko, szklanką wycinamy koła.
  3. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki.
  4. Na środku każdego kawałka kładziemy cząstkę jabłka i dokładnie sklejamy brzegi.
  5. Gotowe pierogi partiami gotujemy w lekko osolonej wodzie po kilka minut.
  6. Z masła, bułki tartej i cukru na patelni przygotowujemy omastę, którą polewamy pierogi.

Opis

To jeden z najlepszych smaków mojego dzieciństwa, robię je zawsze jak w domu zostaje ciasto pierogowe.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!