0

Składniki

50 Mililitrów
olej
1 Kilogram
mąka Lubella
1.5 Kilograma
jabłka
100 Gramów
masło extra
3 Łyżki
bułka tarta
3 Łyżki
cukier
0.5 Litra
woda
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Z mąki, wody i oleju zagniatamy cisto na pierogi i odstawiamy je na 15 minut pod przykryciem.
  2. Gotowe cisto rozwałkowujemy cienko, szklanką wycinamy koła.
  3. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki.
  4. Na środku każdego kawałka kładziemy cząstkę jabłka i dokładnie sklejamy brzegi.
  5. Gotowe pierogi partiami gotujemy w lekko osolonej wodzie po kilka minut.
  6. Z masła, bułki tartej i cukru na patelni przygotowujemy omastę, którą polewamy pierogi.

Opis

To jeden z najlepszych smaków mojego dzieciństwa, robię je zawsze jak w domu zostaje ciasto pierogowe.

Podobne przepisy

Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Łatwy Do 1 godz
Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Chleb kakaowy

Łatwy Do 3 godz
Chleb kakaowy

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Czekoladowe gwiazdki z migdałami

Średni Do 1 godz
Czekoladowe gwiazdki z migdałami

Eklerki z kremem czekoladowym

Średni Do 1 godz
Eklerki z kremem czekoladowym

Ekspresowe ciasto czekoladowe

Łatwy Do 1 godz
Ekspresowe ciasto czekoladowe

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!