Pierogi z jabłkami

bartek
Pierogi z jabłkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

To jeden z najlepszych smaków mojego dzieciństwa, robię je zawsze jak w domu zostaje ciasto pierogowe.

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

50 olej

1 kg mąka lubella

1.50 kg jabłka

100 g masło

3 łyżka bułka tarta

3 łyżka cukier

0.50 l woda

Przygotowanie


Z mąki, wody i oleju zagniatamy cisto na pierogi i odstawiamy je na 15 minut pod przykryciem.

Gotowe cisto rozwałkowujemy cienko, szklanką wycinamy koła.

Jabłka obieramy i kroimy w ósemki.

Na środku każdego kawałka kładziemy cząstkę jabłka i dokładnie sklejamy brzegi.

Gotowe pierogi partiami gotujemy w lekko osolonej wodzie po kilka minut.

Z masła, bułki tartej i cukru na patelni przygotowujemy omastę, którą polewamy pierogi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

954

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

169

gram

Tłuszcze

24

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły