Pierogi z dynią

moderacja.uwielbiampl
Pierogi z dynią

0

0 / 0

Domowe pierogi są najlepsze, a z dyniowo-szpinakowym farszem są rewelacyjne. Polecamy sprawdzony przepis na pierogi z aromatycznym, jesiennym farszem.

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


35 porcji

Składniki

280 g mąka pszenna

2 szczyp. sól

250 gorąca woda

30 g masło

300 g dynia

100 g szpinak

2 szt. ząbek czosnku

1 łyżecz. świeży imbir

2 szczyp. gałka muszkatołowa

2 szczyp. sól

2 szczyp. pieprz

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Masło roztopić w gorącej wodzie i wlewać powoli do mąki, mieszając wszystko.

2

Po wstępnym połączeniu ciasto wyjąć z miski i zagniatać, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i jeszcze raz chwilę zagniatać.

3

Upieczoną dynię zmielić razem z serem w maszynce do mięsa. Na maśle przesmażyć drobno pokrojony czosnek i szpinak. Następnie dodać do zmielonej dyni z serem, dodać starty imbir i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

4

Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kółka, na środek nakładać farsz i dokładnie zlepiać. Pierogi gotować w osolonej wodzie.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

38

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

7

gram

Tłuszcze

1

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły