Pierogi z dynią
moderacja.uwielbiampl
Domowe pierogi są najlepsze, a z dyniowo-szpinakowym farszem są rewelacyjne. Polecamy sprawdzony przepis na pierogi z aromatycznym, jesiennym farszem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
38
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Domowe pierogi są najlepsze, a z dyniowo-szpinakowym farszem są rewelacyjne. Polecamy sprawdzony przepis na pierogi z aromatycznym, jesiennym farszem.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
35 porcji
Składniki
280 g mąka pszenna
2 szczyp. sól
250 gorąca woda
30 g masło
300 g dynia
100 g szpinak
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżecz. świeży imbir
2 szczyp. gałka muszkatołowa
2 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Masło roztopić w gorącej wodzie i wlewać powoli do mąki, mieszając wszystko.
Po wstępnym połączeniu ciasto wyjąć z miski i zagniatać, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i jeszcze raz chwilę zagniatać.
Upieczoną dynię zmielić razem z serem w maszynce do mięsa. Na maśle przesmażyć drobno pokrojony czosnek i szpinak. Następnie dodać do zmielonej dyni z serem, dodać starty imbir i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kółka, na środek nakładać farsz i dokładnie zlepiać. Pierogi gotować w osolonej wodzie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
38
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.