Pierogi z czereśniami
Lubella
Pierogi z czereśniami to klasyczne danie kuchni polskiej, które idealnie sprawdzi się w letnie dni, gdy świeże czereśnie są dostępne na straganach. Najlepiej smakują polane śmietaną i smażoną bułką tartą. To świetny wybór dla wszystkich miłośników sezonowych owoców i tradycyjnej kuchni. Delikatne ciasto pierogowe z soczystym, słodko-kwaśnym nadzieniem z czereśni, śmietaną i panko z pewnością zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1185
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
162
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pierogi z czereśniami to klasyczne danie kuchni polskiej, które idealnie sprawdzi się w letnie dni, gdy świeże czereśnie są dostępne na straganach. Najlepiej smakują polane śmietaną i smażoną bułką tartą. To świetny wybór dla wszystkich miłośników sezonowych owoców i tradycyjnej kuchni. Delikatne ciasto pierogowe z soczystym, słodko-kwaśnym nadzieniem z czereśni, śmietaną i panko z pewnością zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Smacznego!
8
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g czereśnie
200 g śmietana kwaśna 18%
40 g masło
40 g panierka panko
Ciasto
300 g mąka pszenna lubella
200 g gorąca woda
25 g masło
1 szczyp. sól
Przygotowanie
W misce umieścić składniki na ciasto, wlać gorącą wodę i wymieszać widelcem. Wyrabiać ręcznie. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Po wyrobieniu odstawić i przykryć czystą ściereczką na 10 minut, aby odpoczęło.
Czereśnie umyć i wydrylować pestki.
Ciasto cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wyciąć okręgi.
Do każdego krążka ciasta włożyć dwie czereśnie i dokładnie skleić brzegi pierogów.
W małym rondelku rozpuścić masło. Kiedy zacznie się rumienić, dodać panierkę panko i przesmażyć.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pierogi partiami i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać ze śmietaną i smażoną panierką panko.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1185
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
162
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.