Pierogi z czereśniami

Lubella
Pierogi z czereśniami

0

0 / 0

Pierogi z czereśniami to klasyczne danie kuchni polskiej, które idealnie sprawdzi się w letnie dni, gdy świeże czereśnie są dostępne na straganach. Najlepiej smakują polane śmietaną i smażoną bułką tartą. To świetny wybór dla wszystkich miłośników sezonowych owoców i tradycyjnej kuchni. Delikatne ciasto pierogowe z soczystym, słodko-kwaśnym nadzieniem z czereśni, śmietaną i panko z pewnością zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Smacznego!

8

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g czereśnie

200 g śmietana kwaśna 18%

40 g masło

40 g panierka panko

Ciasto

300 g mąka pszenna lubella

200 g gorąca woda

25 g masło

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

W misce umieścić składniki na ciasto, wlać gorącą wodę i wymieszać widelcem. Wyrabiać ręcznie. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Po wyrobieniu odstawić i przykryć czystą ściereczką na 10 minut, aby odpoczęło.

2

Czereśnie umyć i wydrylować pestki.

3

Ciasto cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wyciąć okręgi.

4

Do każdego krążka ciasta włożyć dwie czereśnie i dokładnie skleić brzegi pierogów.

5

W małym rondelku rozpuścić masło. Kiedy zacznie się rumienić, dodać panierkę panko i przesmażyć.

6

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pierogi partiami i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

7

Podawać ze śmietaną i smażoną panierką panko.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły