Pierogi z boczniakami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Pierogi z boczniakami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1712925989147.jpg&w=3840&q=75)
Pierogi z boczniakami idealnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Delikatne ciasto z grzybowym nadzieniem świetnie smakuje z dodatkiem podsmażonej cebulki i świeżej natki pietruszki. Co więcej, boczniaki są doskonałym źródłem białka, przez co będą doskonałym wyborem dla wegetarian i wegan. Smacznego!
0
0 / 0
Pierogi z boczniakami idealnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Delikatne ciasto z grzybowym nadzieniem świetnie smakuje z dodatkiem podsmażonej cebulki i świeżej natki pietruszki. Co więcej, boczniaki są doskonałym źródłem białka, przez co będą doskonałym wyborem dla wegetarian i wegan. Smacznego!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Ciasto
400 g mąka poznańska lubella
200 ml woda
1 szczyp. sól
Farsz
500 g boczniaki
2 szt. cebula
1 pęcz. natka pietruszki
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Na stolnicę przesypujemy przez sito mąkę i robimy w niej wgłębienie. Do środka dodajemy szczyptę soli i wlewamy odrobinę ciepłej wody. Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. Odstawiamy na bok pod przykryciem.
Boczniaki i cebule siekamy, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na patelni.
Doprawiamy przyprawami według uznania i smażymy do momentu, aż woda odparuje. Pod koniec smażenia dodajemy posiekana natkę pietruszki.
Po usmażeniu odstawiamy farsz do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkujemy na cienki placek i za pomocą szklanki wykrawamy kółka.
Na każdym krążku umieszczamy łyżeczkę nadzienia z boczniakami i zlepiamy brzegi.
Pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody i po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy je jeszcze ok. 2-3 minuty.
Pierogi z bocznikami podajemy z przysmażoną cebulką i dużą ilością posiekanej pietruszki.