Pierogi z boczniakami

Lubella
Pierogi z boczniakami

1

0 / 0

Pierogi z boczniakami idealnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Delikatne ciasto z grzybowym nadzieniem świetnie smakuje z dodatkiem podsmażonej cebulki i świeżej natki pietruszki. Co więcej, boczniaki są doskonałym źródłem białka, przez co będą doskonałym wyborem dla wegetarian i wegan. Smacznego!

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Ciasto

400 g mąka poznańska lubella

200 ml woda

1 szczyp. sól

Farsz

500 g boczniaki

2 szt. cebula

1 pęcz. natka pietruszki

1 szczyp. majeranek

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Na stolnicę przesypujemy przez sito mąkę i robimy w niej wgłębienie. Do środka dodajemy szczyptę soli i wlewamy odrobinę ciepłej wody. Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. Odstawiamy na bok pod przykryciem.

2

Boczniaki i cebule siekamy, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na patelni.

3

Doprawiamy przyprawami według uznania i smażymy do momentu, aż woda odparuje. Pod koniec smażenia dodajemy posiekana natkę pietruszki.

4

Po usmażeniu odstawiamy farsz do ostygnięcia.

5

Ciasto rozwałkujemy na cienki placek i za pomocą szklanki wykrawamy kółka.

6

Na każdym krążku umieszczamy łyżeczkę nadzienia z boczniakami i zlepiamy brzegi.

7

Pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody i po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy je jeszcze ok. 2-3 minuty.

8

Pierogi z bocznikami podajemy z przysmażoną cebulką i dużą ilością posiekanej pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

68

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

13

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły