Pierogi z bobem

EkspertOdKuchni
Pierogi z bobem

0

0 / 0

Jeżeli jesteś miłośnikiem pierogów, koniecznie spróbuj wersji z bobem! To świetny wybór na obiad dla całej rodziny lub kolacje w najbliższym gronie. Połączenie cebuli, czosnku, boczku i bobu tworzy smaczny i wyrazisty farsz, który doskonale komponuje się z delikatnym ciastem. Pierogi z bobem możesz serwować na wiele sposobów — z cebulką, skwarkami, masłem, śmietaną lub jogurtem. Życzymy smacznego!

8

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

400 g bób

200 g lubella mąka poznańska

1 szt. cebula biała

200 g boczek

100 woda

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Bób gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia, następnie go obieramy.

2

Na patelni smażymy cebulę, czosnek i boczek pokrojony w kostkę. Gdy cały tłuszcz wytopi się z boczku, dodajemy obrany bób i wszystko razem smażymy przez chwilę.

3

Następnie farsz mielimy przez maszynkę do mięsa (możemy też użyć tłuczka) i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

4

Na stolnicę przesypujemy przez sito mąkę, robimy dziurę, dodajemy szczyptę soli i wlewamy odrobinę ciepłej wody. Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne (czynność z dolewaniem wody można powtórzyć).

5

Gdy ciasto jest gotowe, rozwałkujemy je na cienki placek i za pomocą szklanki wykrawamy kółka.

6

Na środek kółka kładziemy farsz i zamykamy pieroga. Krawędzie można przygnieść widelcem.

7

Czynność powtarzamy do końca farszu.

8

Pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody i po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy je jeszcze ok. 2-3 minuty.

9

Pierogi z bobem możemy podać z jogurtem naturalnym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2160

kcal

Białka

71

gram

Węglowodany

204

gram

Tłuszcze

118

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły