Pierogi z bobem
EkspertOdKuchni
Jeżeli jesteś miłośnikiem pierogów, koniecznie spróbuj wersji z bobem! To świetny wybór na obiad dla całej rodziny lub kolacje w najbliższym gronie. Połączenie cebuli, czosnku, boczku i bobu tworzy smaczny i wyrazisty farsz, który doskonale komponuje się z delikatnym ciastem. Pierogi z bobem możesz serwować na wiele sposobów — z cebulką, skwarkami, masłem, śmietaną lub jogurtem. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2160
kcal
Białka
71
gram
Węglowodany
204
gram
Tłuszcze
118
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jeżeli jesteś miłośnikiem pierogów, koniecznie spróbuj wersji z bobem! To świetny wybór na obiad dla całej rodziny lub kolacje w najbliższym gronie. Połączenie cebuli, czosnku, boczku i bobu tworzy smaczny i wyrazisty farsz, który doskonale komponuje się z delikatnym ciastem. Pierogi z bobem możesz serwować na wiele sposobów — z cebulką, skwarkami, masłem, śmietaną lub jogurtem. Życzymy smacznego!
8
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
400 g bób
200 g lubella mąka poznańska
1 szt. cebula biała
200 g boczek
100 woda
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Bób gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia, następnie go obieramy.
Na patelni smażymy cebulę, czosnek i boczek pokrojony w kostkę. Gdy cały tłuszcz wytopi się z boczku, dodajemy obrany bób i wszystko razem smażymy przez chwilę.
Następnie farsz mielimy przez maszynkę do mięsa (możemy też użyć tłuczka) i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Na stolnicę przesypujemy przez sito mąkę, robimy dziurę, dodajemy szczyptę soli i wlewamy odrobinę ciepłej wody. Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne (czynność z dolewaniem wody można powtórzyć).
Gdy ciasto jest gotowe, rozwałkujemy je na cienki placek i za pomocą szklanki wykrawamy kółka.
Na środek kółka kładziemy farsz i zamykamy pieroga. Krawędzie można przygnieść widelcem.
Czynność powtarzamy do końca farszu.
Pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody i po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy je jeszcze ok. 2-3 minuty.
Pierogi z bobem możemy podać z jogurtem naturalnym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2160
kcal
Białka
71
gram
Węglowodany
204
gram
Tłuszcze
118
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.