Pierogi wigilijne (z kapustą i grzybami)

uwielbiampl
Pierogi wigilijne (z kapustą i grzybami)

3

4 / 1

Pyszne danie na wyjątkowy czas jakim są święta Bożego Narodzenia - pierogi wigilijne z kapustą i grzybami. Pamiętaj, że święta z tradycyjnymi, polskimi potrawami oraz najbliższą rodziną smakują najlepiej!

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

0.50 szkl. wywar grzybowy

10 szt. suszone grzyby

1 szt. kapusta

1 szt. cebula

1 szt. jaja kurze całe

2 łyżka masło

Przygotowanie


1

Grzyby myjemy i moczymy przez noc.

2

Kapustę myjemy, szatkujemy i solimy.

3

Następnie grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły, odcedzamy i siekamy.

4

Cebulę obieramy i siekamy, wrzucamy do rondla, podsmażamy lekko na maśle, dodajemy kapustę, podlewamy wywarem i dusimy aż będzie miękka (ok. 1 godziny).

5

Odcedzamy, siekamy, dodajemy grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

6

Z mąki, jajka, soli i ciepłej wody zagniatamy ciasto (musi być dość rzadkie, nie za suche).

7

Podsypujemy mąkę na stolnicę, rozwałkowujemy i wycinamy krążki kubkiem.

8

Na każdym z nich kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierożki.

9

Na koniec wrzucamy pierożki na osolony wrzątek i gotujemy, aż wypłyną.

10

Podajemy polane masłem ze zrumienioną cebulą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły