Example thumb
3

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Szklanka
ingridient
mąka Lubella Puszysta tortowa
0.5 Szklanki
Wywar grzybowy
10 Sztuk
Suszone grzyby
1 Sztuka
Kapusta
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
jaja kurze całe
2 Łyżki
masło
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Grzyby myjemy i moczymy przez noc.
  2. Kapustę myjemy, szatkujemy i solimy.
  3. Następnie grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły, odcedzamy i siekamy.
  4. Cebulę obieramy i siekamy, wrzucamy do rondla, podsmażamy lekko na maśle, dodajemy kapustę, podlewamy wywarem i dusimy aż będzie miękka (ok. 1 godziny).
  5. Odcedzamy, siekamy, dodajemy grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
  6. Z mąki, jajka, soli i ciepłej wody zagniatamy ciasto (musi być dość rzadkie, nie za suche).
  7. Podsypujemy mąkę na stolnicę, rozwałkowujemy i wycinamy krążki kubkiem.
  8. Na każdym z nich kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierożki.
  9. Na koniec wrzucamy pierożki na osolony wrzątek i gotujemy, aż wypłyną.
  10. Podajemy polane masłem ze zrumienioną cebulą.

Opis

Pyszny świąteczny przepis

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!