3

Składniki

1.84 Szczypty
sól
1.84 Szczypty
pieprz
1.84 Szklanki
ingridient
mąka Lubella Puszysta tortowa
0.91 Szklanki
Wywar grzybowy
18.34 Sztuki
Suszone grzyby
1.84 Sztuki
Kapusta
1.84 Sztuki
cebula
1.84 Sztuki
jaja kurze całe
3.66 Łyżki
masło
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Grzyby myjemy i moczymy przez noc.
  2. Kapustę myjemy, szatkujemy i solimy.
  3. Następnie grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły, odcedzamy i siekamy.
  4. Cebulę obieramy i siekamy, wrzucamy do rondla, podsmażamy lekko na maśle, dodajemy kapustę, podlewamy wywarem i dusimy aż będzie miękka (ok. 1 godziny).
  5. Odcedzamy, siekamy, dodajemy grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
  6. Z mąki, jajka, soli i ciepłej wody zagniatamy ciasto (musi być dość rzadkie, nie za suche).
  7. Podsypujemy mąkę na stolnicę, rozwałkowujemy i wycinamy krążki kubkiem.
  8. Na każdym z nich kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierożki.
  9. Na koniec wrzucamy pierożki na osolony wrzątek i gotujemy, aż wypłyną.
  10. Podajemy polane masłem ze zrumienioną cebulą.

Opis

Pyszny świąteczny przepis

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!