Pierogi wigilijne (z kapustą i grzybami)
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Pierogi wigilijne (z kapustą i grzybami)](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977561096.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne danie na wyjątkowy czas jakim są święta Bożego Narodzenia - pierogi wigilijne z kapustą i grzybami. Pamiętaj, że święta z tradycyjnymi, polskimi potrawami oraz najbliższą rodziną smakują najlepiej!
3
4 / 1
Pyszne danie na wyjątkowy czas jakim są święta Bożego Narodzenia - pierogi wigilijne z kapustą i grzybami. Pamiętaj, że święta z tradycyjnymi, polskimi potrawami oraz najbliższą rodziną smakują najlepiej!
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
0.50 szkl. wywar grzybowy
10 szt. suszone grzyby
1 szt. kapusta
1 szt. cebula
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka masło
Przygotowanie
Grzyby myjemy i moczymy przez noc.
Kapustę myjemy, szatkujemy i solimy.
Następnie grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły, odcedzamy i siekamy.
Cebulę obieramy i siekamy, wrzucamy do rondla, podsmażamy lekko na maśle, dodajemy kapustę, podlewamy wywarem i dusimy aż będzie miękka (ok. 1 godziny).
Odcedzamy, siekamy, dodajemy grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Z mąki, jajka, soli i ciepłej wody zagniatamy ciasto (musi być dość rzadkie, nie za suche).
Podsypujemy mąkę na stolnicę, rozwałkowujemy i wycinamy krążki kubkiem.
Na każdym z nich kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierożki.
Na koniec wrzucamy pierożki na osolony wrzątek i gotujemy, aż wypłyną.
Podajemy polane masłem ze zrumienioną cebulą.