3

Składniki

1 Szklanka
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
0.5 Szklanki
Wywar grzybowy
10 Sztuk
Suszone grzyby
1 Sztuka
Kapusta
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
jaja kurze całe
2 Łyżki
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Grzyby myjemy i moczymy przez noc.
  2. Kapustę myjemy, szatkujemy i solimy.
  3. Następnie grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły, odcedzamy i siekamy.
  4. Cebulę obieramy i siekamy, wrzucamy do rondla, podsmażamy lekko na maśle, dodajemy kapustę, podlewamy wywarem i dusimy aż będzie miękka (ok. 1 godziny).
  5. Odcedzamy, siekamy, dodajemy grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
  6. Z mąki, jajka, soli i ciepłej wody zagniatamy ciasto (musi być dość rzadkie, nie za suche).
  7. Podsypujemy mąkę na stolnicę, rozwałkowujemy i wycinamy krążki kubkiem.
  8. Na każdym z nich kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierożki.
  9. Na koniec wrzucamy pierożki na osolony wrzątek i gotujemy, aż wypłyną.
  10. Podajemy polane masłem ze zrumienioną cebulą.

Opis

Pyszny świąteczny przepis

Podobne przepisy

Kotleciki z młodej kapusty

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kotleciki z młodej kapusty

Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Kapusta z grzybami

Przepis
Średni Do 15 min
Kapusta z grzybami

Quiche z grillowanym łososiem i brokułami

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Quiche z grillowanym łososiem i brokułami

Indyk świąteczny

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Indyk świąteczny

Karp wigilijny

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Karp wigilijny

Zapiekany kurczak w sosie śmietanowym

Przepis
Średni Do 3 godz
Zapiekany kurczak w sosie śmietanowym

Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!